Este demn de reamintit tuturor angajatorilor ca articolul 119 din Codul Muncii precizeaza in mod expres ca acestia au obligatia de a tine la locul de munca condica de prezenta, adica evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat.
In acest context, trebuie sa se evidentieze ora de incepere a programului de lucru si a cea de sfarsit.
ATENTIE!
Trebuie sa se supuna controlului inspectorilor de munca aceasta evidenta, ori de cate ori se solicita acest lucru.
In Fisa de Pontaj zilnic (Foaie colectiva de prezenta) este recomandabil sa apara rubricile:
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Noua lege a pensiilor Ghid practic
40 Modele de Regulament Intern
- ora de incepere a activitatii,
- ora de sfarsit a activitatii,
- pauzele (acestea nu se vor include in durata normala a timpului de lucru)
Important: NU exista obligatia prin lege ca angajatii sa semneze Fisa de Pontaj (Foaie colectiva de prezenta). Angajatorul poate stabili singur acest lucru prin regulamentul intern. Iata si un model de fisa de pontaj aici >>>
"Este obligatoriu sa pastram condicile de prezenta? Daca da, cat timp?", se intreba cineva in cadrul PortalCodulMuncii.ro.
Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:
Incepem prin a mentiona ca nu exista un termen legal stabilit in mod expres pentru pastrarea condicii de prezenta.
Statul de salarii se intocmeste lunar, pe baza documentelor de evidenta a timpului lucrat efectiv, a evidentei si a documentelor privind retinerile legale, a listelor de avans chenzinal, concediilor de odihna, a certificatelor medicale etc, potrivit Anexei 2 la Ordinul 3512/2015 privind documentele financiar-contabile.
IMPORTANT!
Termenul de pastrare a statului este de 50 ani.
Avand in vedere ca statul de salariu se intocmeste in baza condicii de prezenta (document de evidenta a timpului de lucru efectiv) apreciem ca si condica de prezenta trebuie pastrata timp de 50 de ani.
Mai mult, condica de prezenta poate fi de folos angajatorului in situatia in care salariatului il cheama in judecata pentru stabilirea unor drepturi iar angajatorul poate folosi ca proba condica de prezenta. De asemenea, condica de prezenta se prezinta inspectorului de munca cu ocazia controalelor.
Date fiind aceste circumstante, NU exista obligativitatea legala expresa de a pastra condica de prezenta, insa din motivele enumerate apreciem ca pastrarea acesteia este utila angajatorului.
Sursa: PortalCodulMuncii