Documente de resurse umane existente la punctele de lucru ale angajatorului - LISTA

documente hr necesarelista documente hr la puncte de lucru
Documente de resurse umane existente la punctele de lucru ale angajatorului - LISTA
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Avem 3 puncte de lucru in 3 localitati. Ce documente trebuie sa avem pentru fiecare salariat la fiecare punct de lucru? Pontajul poate sa fie tinut in calculator si sa fie listat doar la sfarsit de luna?"
 
Raspunsul specialistului: 
 
Analizand prevederile Legii 53/2003 Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, am identificat urmatoarele documente care trebuie sa se regaseasca si la punctele de lucru ale angajatorului:
 
Atentie, ITM-ul solicita la control dosarele de personal ale salariatilor! Lipsa acestora se sanctioneaza cu amenda de 8.000 de lei!
 
Va oferim o lucrare cu toate documentele,  gata intocmite, pe care trebuie sa le contina aceste dosare: Dosarul personal al salariatului, detalii AICI >>>
 
 
- copie a contractului individual de munca pentru salariatii care presteaza activitate in acel loc - art. 16 alin. (4) si art. 16^1 din Codul muncii.
- evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orelor de incepere si de sfarsit ale programului de lucru – art. 119 din Codul muncii (condica de prezenta).
 
In opinia noastra, pontajul poate sa fie tinut in calculator si sa fie listat doar la sfarsit de luna, atata timp cat la fiecare punct de lucru exista condica de prezenta care poate fi verificata in orice moment de inspectorii de munca.
 
De asemenea, in Normele metodologice de aplicare a  prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006, aprobate prin HG nr. 1425/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, se prevede la art. 81 alin. (4) ca ”Fisa de instruire individuala va fi pastrata de catre conducatorul locului de munca, pe suport hartie sau in format electronic, dupa caz, si va fi insotita de o copie a ultimei fise de aptitudini completate de catre medicul de medicina muncii.”
 
La alin. (5) al aceluiasi articol se prevede ca ”Fisa de instruire individuala se pastreaza in intreprindere/unitate, pe suport hartie sau in format electronic, dupa caz, de la angajare pana la data incetarii raporturilor de munca”.
 
Prin urmare, in opinia noastra, in situatia in care calitatea de ”conducator al locului de munca” ce face instructajul SSM apartine unei persoane care isi desfasoara activitatea intr-un punct de lucru, acesta coordonand activitatea celorlalti salariati de la acel punct de lucru, atunci si fisele de instruire individuala, sau cel putin o copie a acestora, trebuie sa se regasesca la punctul de lucru.
 
Totodata, apreciem ca ar trebui sa se regasesca la fiecare punct de lucru si o copie a Regulamentului intern, a contractului colectiv de munca (daca exista) si/sau a altor documente ale angajatorului prin care se stabilesc reguli de desfasurare a activitatii.
 
Un raspuns oferit in august 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 
 
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
documente hr necesarelista documente hr la puncte de lucru

Data aparitiei: 09 Noiembrie 2023
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
In ce conditii se acorda zilele de repaus saptamanal cumulate si sporul de 150%Intrebare: Un salariat lucreaza in fiecare sambata si duminica, in cursul unei luni; conform graficului de lucru salariatul nu efectueaza ore suplimentare in cursul lunii respective. Pentru lucru in timpul zilei de sambata si duminica societatea plateste 20 de lei / zi, iar repausul saptamanal de 48 de ore se acorda in cursul saptamanii (in fiecare saptamana are 48 de ore libere). In situatia aceasta societatea este obligata sa aplice prevederile art. 137 alin. (4) si (5).
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului Consultant sistem de calitateIntrebare: Rugam mult sa ne ajutati cu fisa de post pentru Consultant sistem de calitate cod cor 214134.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]