"Avem 3 puncte de lucru in 3 localitati. Ce documente trebuie sa avem pentru fiecare salariat la fiecare punct de lucru? Pontajul poate sa fie tinut in calculator si sa fie listat doar la sfarsit de luna?"
Raspunsul specialistului:
Analizand prevederile Legii 53/2003 Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, am identificat urmatoarele documente care trebuie sa se regaseasca si la punctele de lucru ale angajatorului:
Atentie, ITM-ul solicita la control dosarele de personal ale salariatilor! Lipsa acestora se sanctioneaza cu amenda de 8.000 de lei!
- copie a contractului individual de munca pentru salariatii care presteaza activitate in acel loc - art. 16 alin. (4) si art. 16^1 din Codul muncii.
- evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orelor de incepere si de sfarsit ale programului de lucru – art. 119 din Codul muncii (condica de prezenta).
In opinia noastra, pontajul poate sa fie tinut in calculator si sa fie listat doar la sfarsit de luna, atata timp cat la fiecare punct de lucru exista condica de prezenta care poate fi verificata in orice moment de inspectorii de munca.
De asemenea, in Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006, aprobate prin HG nr. 1425/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, se prevede la art. 81 alin. (4) ca ”Fisa de instruire individuala va fi pastrata de catre conducatorul locului de munca, pe suport hartie sau in format electronic, dupa caz, si va fi insotita de o copie a ultimei fise de aptitudini completate de catre medicul de medicina muncii.”
La alin. (5) al aceluiasi articol se prevede ca ”Fisa de instruire individuala se pastreaza in intreprindere/unitate, pe suport hartie sau in format electronic, dupa caz, de la angajare pana la data incetarii raporturilor de munca”.
Prin urmare, in opinia noastra, in situatia in care calitatea de ”conducator al locului de munca” ce face instructajul
SSM apartine unei persoane care isi desfasoara activitatea intr-un punct de lucru, acesta coordonand activitatea celorlalti salariati de la acel punct de lucru, atunci si fisele de instruire individuala, sau cel putin o copie a acestora, trebuie sa se regasesca la punctul de lucru.
Totodata, apreciem ca ar trebui sa se regasesca la fiecare punct de lucru si o copie a Regulamentului intern, a contractului colectiv de munca (daca exista) si/sau a altor documente ale angajatorului prin care se stabilesc reguli de desfasurare a activitatii.
Un raspuns oferit in august 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Stabilirea sanctiunilor disciplinareIntrebare: Conform art. 250 din Codul muncii, angajatorul stabileste sanctiunea disciplinara aplicabila in functie de gravitatea abaterii, luand in considerare criterii precum comportamentul general in serviciu al salariatului si eventualele sanctiuni disciplinare aplicate anterior acestuia. In cazul unui salariat impotriva caruia, pe parcursul activitatii, au fost formulate mai multe plangeri legate de comportamentul sau, care insa nu au facut obiectul unei cercetari disciplinare, ori care a fost anterior...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Pensie cu reducerea varstei standard de pensionare. Incetare CIMIntrebare: Vin cu rugamintea de a ne clarifica urmatoarea situatie. In cadrul unitatii noastre scolare avem o salariata nascuta la data de 06.01.1964 care si-a depus dosarul de pensionare incepand cu data de 01.09.2024, avand o vechime de 42 de ani in munca. In luna decembrie a i s-a comunicat decizia de pensionare. Intrebare: Salariata isi poate continua activitatea in baza aceluiasi contract individual de munca pana la implinirea varstei standard de pensionare fara suspendarea pensiei? Ce optiuni avem ca...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<