IMPORTANT:
Internul va primi, la finalul programului, un certificat de internship. Pe perioada derularii programului de internship organizatia gazda are obligatia asigurarii in sistemul asigurarilor de sanatate a internului care nu are calitatea de asigurat si a platii contributiei aferente.
Pe parcursul unui an calendaristic, in functie de numarul de salariati angajati cu contracte de munca, organizatia gazda poate incheia, in mod simultan, contracte de internship pentru un numar de interni care nu poate fi mai mare de 5% din numarul total de angajati...mai multe despre internship aici >>>
"Va rugam sa ne ajutati cu un punct de vedere privid urmatoarea situatie: in cazul unui contract de internship, in situatia in care internul, respectiv persoana care presteaza o activitate specifica, isi efectueaza maximul de 720 de ore intr-un interval de timp mai scurt de 6 luni, este obligatoriu ca aceasta relatie contractuala sa se prelungeasca pana la implinirea termenului de 6 luni? Care sunt pasii de urmat in aceasta situatie?"
Va reamintim ca potrivit art. 5 alin. (2) din Legea 176/2018 privind internshipul, durata unui program de internship este de maximum 720 de ore pe parcursul a 6 luni consecutive.
Astfel, durata programului de internship nu poate depasi 720 de ore iar aceste 720 de ore trebuie sa fie efectuate pe parcursul a 6 luni.
Cu alte cuvinte, cele 720 nu poate depasi o perioada de 6 luni consecutive dar pot fi efectuate intr-un timp mai scurt de 6 luni.
ATENTIE!
Daca cele 720 de ore au fost epuizate nu exista motiv pentru prelungirea programului de internship. Avand in vedere ca legea nu prevede ca durata programului de internship este de minim 6 luni ci prevede ca este de maximum 720 de ore efectuate pe parcursul a 6 luni!
Un raspuns oferit de specialistii de la PortalCodulMuncii >>>