Legea internshipului se modifica. Noile propuneri pentru Legea 176/2018

Ioana Pavel
Ioana Pavel
08 Iulie 2020
08 Iulie 2020
Ioana Pavel
Ioana Pavel
legea internshipuluimodificari lege internship 2020legea 176/2018 internship
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
O noua initiativa legislativa propune ca Legea 176 sa fie completata cu un nou capitol, dedicat fructificarii experientelor profesionale  castigate prin programe de internship desfasurate in afara granitelor Romeniei, cum ar fi, de pilda, cele organizate in sistemul institutional al Uniunii Europene sau al Organizatiei Natiunilor Unite, in think-tank-uri si alte organizatii non-guvemamentale, in intreprinderi private de succes, cabinete de avocatura renumite international prin care s~au format si continua sa se formeze in ritm accelerat numerosi tineri romani. 
 
In Expunerea de motive se mentioneaza ca “aceasta recunoastere ar atrage dupa sine o serie de efecte pozitive, indeosebi valorificarea unor cunostinte si abilitati alternative insusite in alte medii profesionale, care ar conduce la imbogetirea culturii institutionale si economice din Romania, fara un impact bugetar major sau consecinte negative".
 
De asemenea, se considera ca prin adoptarea prezentei propuneri legislative, angajatii din campul muncii din Romania care au in parcursul profesional experiente de internship dobandite in strainatate vor putea fi pe picior de egalitate cu angajatii care au beneficiat de experiente de acest tip in Romania.
 
Dintre modificarile principale amintim articolul care adauga in cuprinsul legii 176/2018 definitia angajatorului, precum si obligatia de a recunoastere in mod nediscriminatoriu internship-urile realizate in alte tari:
 
"Prin angajator se intelege persoana fizica sau juridica pentru care o persoana fizica, numita salariat, se angajeaza, in baza unui contract individual de munca, sa lucreze in schimbul unei remuneratii, conform art. 10 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare."
 
"Art. 23^ - (1) Institutiile si autoritatiile publice sau private din Romania au obligatia de a recunoaste, in mod nediscriminatoriu, experientele profesionale dobandite de catre toti angajatii acestora prin programe de internship realizate in afara granitelor tarii".
 
Redam mai jos proiectul integral:
 
LEGE
pentru modificarea completarea Legii nr. 176 din 17 iulie 2018 privind internshipul 
 
Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.
 
Articol unic - Legea nr. 176 din 17 iulie 2018 privind intemshipul, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 626 din 19 iulie 2018, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
 
1. "La articolul 2, dupa litera c1), se adauga o noua litera, lit. c2) cu urmatorul cuprins:
 
c2) Prin angajator se intelege persoana fizica sau juridica pentru care o persoana fizica, numita salariat, se angajeaza, m baza unui contract individual de munca, sa lucreze in schimbul unei remuneratii, conform art. 10 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
2. Dupa capitolul V, se introduce un capitol nou, Capitolul dupa cum urmeaza:
 
Capitolul - Programele de internship efectuate in afara granitelor tarii 
 
Art. 23^1 - (1) institutiile si autorita|ile publice sau private din Romania au obligatia de a recunoaste, in mod nediscriminatoriu, experientele profesionale dobandite de catre toti angajatii acestora prin programe de internship realizate in afara granitelor tarii. 
 
(2) Pentru interashipurile desfasurate in afara granitelor tarii, sunt incidente in mod corespunzator prevederile art. 5 alin. (6) referitoare la vechimea in specialitate.
 
Art. 23^2 - (1) Internshipurile organizate desfasurate in afara granitelor tarii vor fi recunoscute cu diferentele particulare fata de cele reglementate de legea prezenta in Romania, cu respectarea prevederilor art. 23^alin. (2).
 
(2) Pentru a putea fl recunoscute in Romania, cetateanul roman care a efectuat un internship in afara granitelor tarii trebuie sa prezinte urmatoarele documente: de internship, referat de evaluare, contract remunerat de internship, certificat sau adeverinta de internship obtinut de intern la incheierea perioadei contractual in conformitate cu prevederile art. 2 al prezentei legi.
 
(3) Sunt asimilate internshipului programele care indeplinesc prevederile art. 23^alin. (2), indiferent de denumirea programului in tara in care s-a desfafurat el.
 
Art. 23^3 - (1) In recunoasterea programelor de internship desfasurate in afara granitelor tarii, institutiile si autoritafile publice, respectiv organizatiile private din Romania vor accepta documente doveditoare, inclusiv in copie electronica, cu conditia ca acestea sa fie redactate intr-o limba de circulatie internationala sau traduse in limba romana, anexand la traducere documentele originale.
 
(2) Pentru documentele doveditoare care sunt traduse in limba romana, responsabilitatea verificarii acuratetii informatiilor dintre traducere si documentele originale revine angajatorului.
 
Art. 23^4 - (1) Angajatorii din Romania vor aplica prevederile referitoare la recunoasterea programelor de internship din afara granitelor tarii atat in relate cu viitorii angaja|i, la accederea acestora in organizatie, precum si cu angajati care isi desfasoara deja activitatea in baza unui contract individual de munca si care au parcurs in trecut programe de internship in strainatate.
 
(2) Actiunea de recunoastere a programelor de internship efectuate in strainatate trebuie sa produca efecte concrete si imediate in parcursul de cariera al angajatilor, stabilite la nivelul fiecarei institutii si autoritati publice sau organizatii private angajatoare din Romania.
 
Art 23^5 Persoanele care falsifica documentele de internship intra sub incidenta Codului Penal. Falsul in acte se pedepseste conform normelor in vigoare ale art. 401 ale Legii 286/2009 - Codului Penal, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare."
 
 

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]