Noua initiativa inaintata la Senat pentru dezbatere propune ca Legea nr. 176/2018 sa fie completata cu un nou capitol, dedicat fructificarii experientelor profesionale castigate prin programe de internship derulate in strainatate.
Se doreste asigurarea unei egalitati intre regimul internshipurilor din Romania si programele derulate in strainatate.
"Prin adoptarea prezentei propuneri legislative, angajatii din campul muncii din Romania care au in parcursul profesional experience de internship dobandite in strainatate vor putea fi picior de egalitate cu angajatii care au beneficiat de experience de acest tip in Romania. Aceasta recunoastere a vechimii in specialitate este conforma cu viziunea Comisiei Europene, exprimata in capitolul Educatie si Formare, prin care mobilitatea academica si de formare sunt puse in centrul unui sistem performant", se arata in Expunerea de motive.
Proiect de lege pentru completarea Legii nr. 176/2018 privind internshipul
Articol unic - Legea nr. 176/2018 privind internshipul, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 626 din 19 iulie 2018, cu completarile ulterioare, se completeaza dupa cum urmeaza:

Legis Plus Legislatia Muncii

Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz

Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
1. "Dupa capitolul II^1, se introduce un nou capitol, capitolul II^2 cuprinzand art. 8^4-8^6, cu urmatorul cuprins:"
"Art. 8^4 - Pentru internshipurile desfasurate in afara granitelor tarii, se aplica prevederile art. 5 alin. (6) referitoare la vechimea in specialitate, indiferent de perioada in care au fost realizate sau durata acestora."
"Art. 8^5 - Se accepta oricare mod de proba a finalizarii internshipului in afara granitelor tarii, conform elementelor de specificitate ale legislatiilor nationale ale statelor in cadrul carora se efectueaza asemenea stagii".
"Art. 8^6 - Pentru recunoasterea programelor de internship desfasurate in afara granitelor tarii, institutiile si autoritatile publice sau organizatiile private din Romania admit documente doveditoare, inclusiv in copie electronica cu conditia ca acestea sa fie redactate intr-o limba de circulatie internationala sau traduse in limba romana, anexand la traducere documentele originale".