Acest aspect este reglementat de art. 729 alin. (1) din Codul de procedura civila, iar aceste venituri pot fi urmarite in urmatorul fel:
- pana la jumatate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii
- pana la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii
Iata un caz expus pe PortalCodulMuncii.ro: "Daca am un salariat cu salariul net 1.099 lei, are 2 popriri pentru restante la banci, cat ii retineti la salariu? Eu i-am retinut pana la jumatate din salariu pentru ca sunt 2 popriri. Trebuie sa ii ramana in mana, dupa poprire, minim jumatate din salariul net minim pe economie, adica: 10.652 = 532,5 lei. Jumatate din salariul lui inseamna 10992 = 549,5 lei. I-am poprit suma de 549 lei (jumatate din salariu si ii raman in mana mai mult decat 12 din minim net pe economie). Am procedat corect?"
Incepem prin a mentiona ca daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi jumatate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel.
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Veniturile din munca sau orice alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia, daca sunt mai mici decat cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum.
ATENTIE! Numai in situatia in care veniturile din munca sunt mai mici decat cuantumul salariului minim net pe economie pot fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum.
In cazul de mai sus, veniturile din munca nu sunt mai mici decat cuantumul salariului minim net pe economie. Asadar, nu se aplica regula prevazuta la 729 alin.(3) din Codul de procedura civila, conform careia veniturile vor fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum.
Fiind vorba despre doua popriri se poate retine cel mult 549 lei, asa ca angajatorul din situatia expusa a procedat corect.
Sursa: PortalCodulMuncii