"Avem salariati care sunt delegati in interes de serviciu pentru diverse lucrari peste 120 zile cumulativ pe an. La perioada de peste 120 zile care depaseste conditia de acordare a diurnei legale, se mai acorda diurna? Ori diurna este impozabila fiind incadrata in venitul salarial? In afara de aceasta se acorda tichete de masa pentru perioada ce depaseste cele 120 de zile? Atata timp cat valoarea diurnei se constituie ca venit salarial ma gandesc ca am putea acorda tichete de masa ptr zi lucratoare in afara acelei perioade de 120 de zile desi salariatul tot in delegatie este."
Raspunsul specialistilor:
Opinia organelor fiscale este aceea ca delegarea unui salariat poate fi de 120 de zile intr-o perioada de 12 luni (60 cu acordul salariatului + 60 fara acordul salariatului). Cum diurna se acorda pe perioada delegarii inseamna in opinia organelor fiscale ca diurna se poate acorda pe aceasta perioada de 120 de zile.
Dupa intrarea in vigoare a Legii 72/2022, organele fiscale vor putea sa reincadreze diurna in venit salarial doar daca inspectorii de munca stabilesc ca perioadele in care aceasta a fost acordata nu se incadreaza la delegare/detasare. Asadar, inspectia muncii va fi cea care va spune daca o perioada de delegare poate dura mai mult de 120 de zile.
In consecinta, aveti doua posibilitati:
- va asumati riscul si acordati diurna si dupa trecerea perioadei de 120 de zile;
- nu va asumati riscul si dupa expirarea celor 120 de zile acordati tichet de masa si nu mai acordati diurna.
Atentie, Legea nr. 72/2022 a adus schimbari majore privind diurna!
Aflati care este noul regim al diurnei din lucrarea “Diurna legala in Romania si in strainatate”
Tichetul de masa poate fi acordat in perioada de delegare in care salariatii nu primesc diurna asa cum se dispune in art. 10 alin. (1) lit, c) din Normele metodologice de aplica a Legii 165/2018.
Aceasta prevedere interzice acordarea tichetului de masa in perioada in care salariatii sunt delegati/detasati si primesc diurna. Pe cale de consecinta, tichetul de masa se poate acorda pentru fiecare zi lucrata dar nu mai mult de numarul de zile lucratoare daca salariatii nu primesc diurna.
Nu cunoastem situatia exacta din speta prezentata, dar poate este posibil se incadrati deplasarile salariatilor la mobilitate.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Zile libere in perioada de repausIntrebare: Un salariat lucreaza la tura de 12 cu 24; 12 cu 48. A avut un deces in familie, are dreptrul conform regulametului intern la 3 zile libere platite. 2 zile se suprapun cu liberul lui de drep dupa turele lucrate. Va rog, cum trebuie sa acordam zilele libere in acest caz.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Emitere decizie de incetare CIM cu intarziere. ConditiiIntrebare: In cazul incetarii de drept a contractului de munca, la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, decizia de incetare se poate intocmi si dupa data la care se indeplineste conditia de varsta standard ? Avem o salariata care are luna si anul pensionarii oct 2024 (conform anexei nr. 5 din Legea 263/2010 privind VARSTELE STANDARD de pensionare). Deoarece nu i-am intocmit decizia de incetare de drept in oct 2024, intrebarea este...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<