Astfel, potrivit noilor prevederi, suma minima a indemnizatiei nu poate fi mai mica de 85% din salariul minim brut pe tara.
Indemnizatia va fi calculata la 85% din media veniturilor nete realizate in cele 12 luni anterioare nasterii. Aceleasi prevederi se aplica in cazul adoptiei, incredintarii in vederea adoptiei, luarii in plasament sau in tutela.
Atentie, insa, la veniturile realizate pe parcursul unei luni. Potrivit precizarilor Ministerului Muncii, daca se inregistreaza doar cateva zile dintr-o luna, cuantumul pentru luna respectiva va fi proportional cu numarul de zile.
Cine realizeaza plata drepturilor de CCC?
Agentia pentru plati si inspectie sociala, in a carei raza teritoriala isi are domiciliul solicitantul, aproba si plateste dreptul, din bugetul Ministerului Muncii.
Diurna legala in Romania si in strainatate
40 Modele de Regulament Intern
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Cand se realizeaza plata?
Prima plata poate sa se efectueze dupa 45=60 de zile de la data depunerii cererii, din cauza timpului mai mare necesar pentru primirea documentelor.
In continuare, plata se va realiza in luna curenta pentru luna anterioara. Beneficiarii vor incasa in august suma cuvenita pentru luna iulie.
Plata se realizeaza in intervalul 8-25 al fiecarei luni.
Cum se efectueaza plata?
Beneficiarul are dreptul sa isi exprime optiunea atunci cand realizeaza cererea. Astfel, poate opta pentru plata prin mandat postal, la domiciliu, sau pentru virarea sumei in cont bancar, in unitatea bancara precizata in cerere.
Important: unitatea bancara trebuie sa aiba incheiata o conventie cu Agentia pentru Plati si Inspectie Sociala.
Optiunea de plata poate fi schimbata prin adresarea unei cereri catre Agentia pentru Plati si Inspectie Sociala.
Va reamintim ca persoana aflata in CCC nu poate realiza venituri.
Singurele situatii in care plata indemnizatiei pentru cesterea copilului nu se suspenda sunt urmatoarele:
1. Beneficiarul primeste indemnizatii in calitate de consilier local sau judetean, indiferent de nivel
2. Relizeaza venituri impozabile al caror nivel nu poate fi de 3 ori mai mare decat cuantumul minim al indemnizatiei. Asadar, persoana alfata in CCC poate realiza, intr-un an calendaristic, venituri impozabile care nu depasesc suma de 3189 lei ( 3 x 1063).
3. Primeste sume acordate pe baza CIM sau CCM, diferite de sumele rezultate din desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu.
Sursa: Ministerul Muncii