Cum se acorda voucherele de vacanta si ce contributii se retin?

voucherele de vacantavenituri impozabile
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ce trebuie sa stim despre voucherele de vacanta si despre contributiile care se retin pentru aceste sume?

Conform Codului Fiscal,  regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplica si urmatoarelor tipuri de venituri, considerate asimilate salariilor:
h) tichete cadou acordate potrivit legii, cu exceptia destinatiilor si limitelor prevazute la alin. (4) lit. a), tichete de masa, vouchere de vacanta si tichete de cresa, acordate potrivit legii.


In mod concret,  tichetele de vacanta reprezinta venituri impozabile si asa cum arata si normele  metodologice de aplicare a Codului fiscal, valoarea tichetelor de masa, tichetelor de cresa, tichetelor cadou, voucherelor de vacanta, acordate potrivit legii, luata in calcul la determinarea impozitului pe veniturile din salarii, este valoarea nominala. Veniturile respective se impoziteaza ca venituri din salarii in luna in care acestea sunt primite.


Specialistii PortalCodulMuncii.ro precizeaza faptul ca voucherele de vacanta sunt scutite de la plata contributiilor sociale in baza art. 142 lit. r), 187 alin. (2), 195 alin.(2), art. 204 alin. (2), art.  212 alin. (2) din Codul fiscal daca sunt acordate potrivit legii care le reglementeaza respectiv, potrivit OUG 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanta, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si a Normelor metodologice de aplicare aprobate prin HG 215/2009 publicata in M.Of. nr. 145 din 9 martie 2009.


Angajatorii impreuna cu organizatiile sindicale legal constituite sau reprezentantii beneficiarilor, vor stabili, prin contractele colective de munca, respectiv prin regulamente interne, reguli privind modul de acordare a primei de vacanta sub forma voucherelor de vacanta, care sa prevada:

a) numarul beneficiarilor din unitate care pot primi vouchere de vacanta si nivelul sumelor care se acorda beneficiarilor sub forma voucherelor de vacanta, tinând seama de posibilitatile financiare proprii ale angajatorilor;

b) categoriile de beneficiari care primesc vouchere de vacanta;

c) forma suportului pe care sunt emise voucherele de vacanta, respectiv suport electronic si/sau hartie.

Conform specialistilor in legislatia muncii, angajatorilor le revine obligatia de a organiza o evidenta proprie pentru voucherele de vacanta oferite.

Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro




de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
voucherele de vacantavenituri impozabile

Data aparitiei: 30 Mai 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Cum se acorda voucherele de vacanta si ce contributii se retin? Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]