Cum se acorda voucherele de vacanta si ce contributii se retin?

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
30 Mai 2016
30 Mai 2016
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
voucherele de vacantavenituri impozabile
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ce trebuie sa stim despre voucherele de vacanta si despre contributiile care se retin pentru aceste sume?

Conform Codului Fiscal,  regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplica si urmatoarelor tipuri de venituri, considerate asimilate salariilor:
h) tichete cadou acordate potrivit legii, cu exceptia destinatiilor si limitelor prevazute la alin. (4) lit. a), tichete de masa, vouchere de vacanta si tichete de cresa, acordate potrivit legii.


In mod concret,  tichetele de vacanta reprezinta venituri impozabile si asa cum arata si normele  metodologice de aplicare a Codului fiscal, valoarea tichetelor de masa, tichetelor de cresa, tichetelor cadou, voucherelor de vacanta, acordate potrivit legii, luata in calcul la determinarea impozitului pe veniturile din salarii, este valoarea nominala. Veniturile respective se impoziteaza ca venituri din salarii in luna in care acestea sunt primite.


Specialistii PortalCodulMuncii.ro precizeaza faptul ca voucherele de vacanta sunt scutite de la plata contributiilor sociale in baza art. 142 lit. r), 187 alin. (2), 195 alin.(2), art. 204 alin. (2), art.  212 alin. (2) din Codul fiscal daca sunt acordate potrivit legii care le reglementeaza respectiv, potrivit OUG 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanta, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si a Normelor metodologice de aplicare aprobate prin HG 215/2009 publicata in M.Of. nr. 145 din 9 martie 2009.


Angajatorii impreuna cu organizatiile sindicale legal constituite sau reprezentantii beneficiarilor, vor stabili, prin contractele colective de munca, respectiv prin regulamente interne, reguli privind modul de acordare a primei de vacanta sub forma voucherelor de vacanta, care sa prevada:

a) numarul beneficiarilor din unitate care pot primi vouchere de vacanta si nivelul sumelor care se acorda beneficiarilor sub forma voucherelor de vacanta, tinând seama de posibilitatile financiare proprii ale angajatorilor;

b) categoriile de beneficiari care primesc vouchere de vacanta;

c) forma suportului pe care sunt emise voucherele de vacanta, respectiv suport electronic si/sau hartie.

Conform specialistilor in legislatia muncii, angajatorilor le revine obligatia de a organiza o evidenta proprie pentru voucherele de vacanta oferite.

Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro





 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]