Prima zi de CCC. Ce data se trece in caseta data iesirii din categoria de asigurat?

Mara Dobrin
Mara Dobrin
19 Februarie 2018
19 Februarie 2018
Mara Dobrin
Mara Dobrin
concediu crestere copil 2018prima zi cccacordare concediu crestere copil 2018
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Va reamintim ca un concediu crestere copil( CCC) se acorda optional, la cererea oricaruia dintre parintii copilului si este conditionat de realizarea de venituri impozabile o perioada de 12 luni in ultimul an anterior nasterii copilului.

De asemenea, se acorda pe o perioada lunga de timp, respectiv pana cand copilul implineste 2 ani, iar in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani.

Concediul pentru cresterea copilului nu se confunda cu concediul de maternitate, avand in vedere urmatoarele aspecte...citeste mai multe despre acordarea CCC aici >>>


Iata o speta prezentata pe PortalCodulMuncii.ro: "Ordinul 1024/2017 precizeaza: in luna de raportare in care persoanele mai sus mentionate isi intrerup activitatea pentru a intra in concediu fara plata sau in concediu pentru cresterea copilului pâna la implinirea vârstei de 2 ani (...) este necesara completarea de catre angajator in caseta data intrarii in categoria de asigurat a datei la care aceste persoane au inceput activitatea la acest angajator. Totodata, in caseta data iesirii din categoria de asigurat este necesara completarea datei ultimei zile de activitate la acest angajator, inainte de intrarea asiguratului in concediu fara plata sau in concediu pentru crestere copil; Intrebarea este: daca angajata intra in concediu CCC intr-o zi de luni ce zi se trece in caseta data iesirii din categoria de asigurat? Exemplu concret: intra in concediu crestere copil in 11.12.2017 si in 08.12.2017 pe pontaj are concediu medical."



Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:

Incepem prin a preciza ca,  potrivit OMFP 1024/1582/934/2017, in cazul persoanelor aflate in concediu fara plata sau in cazul persoanelor salariate care isi intrerup activitatea pentru a intra in concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani si in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani sau a persoanelor care se afla in concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului cu handicap cu varsta cuprinsa intre 3 si 7 ani sau aflate in perioada concediului de acomodare etc., aceste persoane nu datoreaza contributie de asigurari sociale de sanatate, fiind raportate de angajator prin declaratia D112 astfel:

   - in luna in care persoanele isi intrerup activitatea pentru a intra in concediu fara plata sau in concediu pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani si, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani sau se afla in concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului cu handicap cu varsta cuprinsa intre 3 si 7 ani, este necesara completarea de catre angajator in caseta "data intrarii in categoria de asigurat" a datei la care aceste persoane au inceput activitatea la acest angajator.

ATENTIE!
In caseta "data iesirii din categoria de asigurat" este necesara completarea datei ultimei zile de activitate la acest angajator, inainte de intrarea asiguratului in concediu fara plata sau in concediu pentru crestere copil.


Analizand situatia de mai sus am ajuns la concluzia ca ultima zi de activitate la angajator este data de 8 decembrie, aceasta data fiind ultima zi lucratoare de incapacitate temporara de munca.


Sursa: PortalCodulMuncii


NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]