5 lucruri de stiut despre examenul medical obligatoriu

examen medicalcodul muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


1) Contractul de munca incheiat fara efectuarea unui examen medical este nul absolut. Nulitatea poate fi acoperita prin obtinerea ulterioara a certificatului medical din care sa rezulte ca salariatul este apt de munca.

Amenda! Angajarea de catre agentii economici a personalului fara examen medical prealabil si fara confirmarea scrisa a medicului ca locul de munca sau meseria propriu-zisa nu este contraindicata din punct de vedere medical pentru salariat se sanctioneaza cu amenda de la 500 la 2.000 de lei.

2) Examenul medical la angajare nu va putea cuprinde si teste de graviditate.

3) Examenul medical trebuie efectuat din nou la reluarea activitatii dupa o intrerupere a activitatii de minimum 90 de zile, pentru motive medicale, sau de 6 luni, pentru orice alte motive, in termen de 7 zile de la reluarea activitatii.

4) In situatia in care medicul de medicina a muncii constata incapacitatea medicala permanenta a unui salariat de a desfasura activitatea la locul sau de munca, salariatul respectiv va trebui trecut pe un alt loc de munca, corespunzator aptitudinii sale. Daca un asemenea loc de munca nu exista vacant in unitate, salariatul va fi concediat in temeiul art. 61 lit. c) din Codul muncii.



Amenda! Mentinerea unei persoane intr-un loc de munca pentru care organele sanitare au stabilit o contraindicatie medicala temporara sau permanenta se sanctioneaza cu amenda de la 500 la 2.000 de lei.

5) Obligativitatea efectuarii examenului medical nu ia sfarsit odata cu incheierea contractului individual de munca. Ea continua, periodic, la intervale de timp ce depind de conditiile de munca, fara a putea fi inferioare, potrivit contractului colectiv de munca incheiat la nivel national, termenului de un an. In plus, examenul medical este obligatoriu la orice schimbare a felului muncii sau chiar in absenta vreunei modificari, in mod regulat.

Consilier Codul Muncii. Raspunsuri instant pentru ORICE problema.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
examen medicalcodul muncii

Data aparitiei: 14 Decembrie 2009
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

5 lucruri de stiut despre examenul medical obligatoriu Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]