Presedintele Sindicatului Politistilor, Marian Gruia: "30.000 de pompieri? Este imens pentru Romania"
"Sunt declaratii venite din partea a doi reprezentanti ai Opozitiei, pe o analiza a proiectului de buget. Sper sa nu fie o asemenea decizie. Noi am auzit de 10.000 de disponibilizari", a declarat pentru gandul presedintele Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual, Marian Gruia.
"Daca analizam toate institutiile, trebuie sa le includem si pe cele din componenta de administratie. Sunt 110.000 de politisti, jandarmi, pompieri, politisti de frontiera, dar si 40.000 de oameni din administratie, care zic eu ca reprezinta un numar destul de mare".
Despre numarul mare de politisti, fata de media europeana, invocata de ministrul de Interne, Gruia are o alta opinie. "Media aceea se refera cu tot cu jandarmi. Daca analizam cu ce se ocupa jandarmii, adica restabilirea ordinii publice, o sa descoperim ca in realitate peste 4.000 pazesc institutii. Este asta treaba lor? In legea lor spune ca trebuie sa restabileasca ordinea publica. Pompierii, apoi, sunt peste 30.000, ceea ce e imens. E o cifra enorma fata de ce este Romania. Jandarmeria si pompierii au structuri supradimensionate fata de responsabilitati si impartire administrativa".
"La anumite structuri de Politie e sclavagism"
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
40 Modele de Regulament Intern
Portal Codul Muncii
250 Modele Fise de Post
Gruia crede ca la Politie ar trebui chiar facute angajari, pentru ca cei din sistem nu fac fata ritmului zilnic, din cauza deficitului de personal. "Politia Romana are 8.000 de functii libere. Politistii care sunt acum trebuie sa lucreze o data si jumatate mai mult, pentru a suplini lipsa de personal. Sunt obligati sa faca munca fortata, nu se platesc orele suplimentare. E un sclavagism la anumite structuri. De exemplu, la ordine publica, sunt posturi cu unul, doi politisti, care trebuie sa munceasca acolo 24 de ore. Cand isi iau concediu? Cand primesc libere? Apoi, la judiciar, unde se intocmesc dosare pentru infractori".
Liderul sindical recunoaste ca este nevoie de o analiza, dar la structurile supradimensionate. "La Politie, eu cred ca e posibil chiar sa mai aducem oameni.
Problema e ca pe noi nu ne intreaba nimeni. Azi am solicitat o intrevedere cu conducerea Politiei. Ministrul de Interne a recunoscut ca este nevoie de o analiza. Eu unul nu am vazut politisti pe sub birouri si nici nu cred ca suntem peste norma europeana. Daca ne comparam cu alte state, trebuie sa vedem ce legislatie, ce criminalitate au".
Pe de alta parte, calculele sindicalistilor nu coincid cu cele ale ministrului Igas nici la cifrele privind absolventii scolilor de Politie. "Daca imi arata mie 6.000 de politisti iesiti intr-un an din scoala, imi dau demisia, spune Gruia. In aceasta vara, 300 au venit de la scoala de la Cluj, 800 de la Campina si de la Academie doua serii de ofiteri, in total 500. Politia de Frontiera a mai scolarizat 60 de ofiteri la Academie si vreo 3-400 de agenti la Oradea. Cu toti nu sunt mai multi de 1.600-1.700 pe an".
Sursa: Gandul