Guvernul a adoptat azi noul Cod Fiscal 2015. Impactul asupra pensiilor si salariilor

noul cod fiscalcontributii 2015prociect de procedura fiscalamaria nicutar
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
"Nicio pensie si niciun salariu nu vor fi reduse", a declarat Ministrul Muncii, Rovana Plumb, cu privire la vestea pe care cu totii o asteptam azi.


Proiectul de Cod Fiscal si Proiectul de Procedura Fiscala au fost aprobate de Guvern in cursul acestei zile.  Atentie insa la faptul ca Noul Cod Fiscal si Noul Cod de Procedura Fiscala trebuie sa treaca de Parlament pentru producerea efectelor vizate.

Printre modificarile propuse, conform unei sinteze prezentate in Guvern, proiectul de Cod Fiscal prevede reducerea TVA de la 24 de procente la 20 de procente, reducerea contributiilor sociale de stat, impozitarea stimulativa a microintreprinderilor, eliminarea impozitului pe dividende si nu numai.

Gospodariile cele mai sarace vor beneficia mai mult de relaxarea fiscala pentru ca ponderea alimentelor in cosul de consum este mai mare la aceste gospodarii si in plus aici se regasesc cei mai multi salariati cu venituri mici, se precizeaza in prezentarea de sinteza a Propunerilor de modificare a Codului Fiscal si a Codului de Procedura Fiscala.

In cazul in care Noul Cod Fiscal primeste acord din partea Parlamentului, se estimeaza ca va aduce cu sine o scadere a preturilor de pana la 10% la alimente si de pana la 5% la toate produsele, in mod principal prin scaderea TVA si prin reducerea accizelor. De asemenea, tinem cont de faptul ca se urmareste scaderea preturilor la medicamente.

Atentie la faptul ca, pe baza scaderilor de preturilor si tinand cont de indexarea pensiilor si cresterea salariului minim, estimarile arata ca puterea de cumparare va creste cu 5-8% pentru cei cu venituri medii/ mari, cu 10-12% pentru pensionari, cu 20% pentru salariatii cu venituri mici.


Care este mpactul asupra contributiilor de asigurari sociale?

Daca Noul Cod Fiscal si Noul Cod de Procedura Fiscala vor trece de Parlament, lucrurile se schimba si in ceea ce priveste domeniul contributiilor de asigurari sociale. In mod principal, discutam despre introducerea plafonului maxim de 5 salarii medii brute pentru baza lunara de calcul a CASS din data de 1 ianuarie 20156.

Noile Coduri prevad si eliminarea deducerii CASS de la calculul impozitului pe venit de la 1 ianuarie 2016, introducerea obligatiei de plata a CAS si CASS pentru toate persoanele fizice care realizeaza venituri.

Atentie la faptul ca ca din data de 1 ianuarie 2018 se prevede reducerea contributiei de asigurari sociale la angajat de la 10,5% la 7,5%. 

In acelasi timp, tot din 1 ianuarie 2018, se prevede reducerea contributiei de asigurari sociale la angajator de la 15,8% la 13,5%.


Ce se intampla cu MICROINTREPRINDERILE dupa aprobarea Noului Cod Fiscal?

Noile Coduri, in forma aprobata de Guvern prevad stabilirea unei cote de impozitare diferentiate, in functie de numarul de salariati, dupa cum urmeaza:

- 1% pentru microintreprinderile care au peste 2 salariati, inclusiv;

- 3% pentru microintreprinderile care au un salariat;

- 3% + 1530*) lei trimestrial, pentru microintreprinderile care nu au salariati;

- 3%**) pentru microintreprinderile care nu se incadreaza in prevederile lit.a) sau lit.b), si care se afla intr-una din urmatoarele situatii inscrise in registrul comertului sau in registrul tinut de instantele judecatoresti competente, dupa caz: (i) dizolvare urmata de lichidare; (ii)  inactivitate temporara; (iii) nedesfasurarea de activitati.

 

In mod concret, se doreste cresterea numarului de locuri de munca cu cca 101 mii, cresterea profitului si reducerea pierderilor in cazul microintreprinderilor cu mai mult de 2 salariati. De asemenea, se doreste sporirea incasarilor la impozitul pe venit si contributii sociale daca o parte din aceste microintreprinderi isi vor modifica abordarea antreprenoriala si daca vor angajata 1 sau 2 angajati pentru a beneficia de impozitul de 1%.

Noul Cod Fiscal si Noul Cod de Procedura Fiscala trebuie sa treaca de Parlament pentru producerea efectelor vizate.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
noul cod fiscalcontributii 2015prociect de procedura fiscalamaria nicutar

Data aparitiei: 25 Martie 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Guvernul a adoptat azi noul Cod Fiscal 2015. Impactul asupra pensiilor si salariilor Nota: 3.85 din 5 - 10 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]