Proiectul de Cod Fiscal si Proiectul de Procedura Fiscala au fost aprobate de Guvern in cursul acestei zile. Atentie insa la faptul ca Noul Cod Fiscal si Noul Cod de Procedura Fiscala trebuie sa treaca de Parlament pentru producerea efectelor vizate.
Printre modificarile propuse, conform unei sinteze prezentate in Guvern, proiectul de Cod Fiscal prevede reducerea TVA de la 24 de procente la 20 de procente, reducerea contributiilor sociale de stat, impozitarea stimulativa a microintreprinderilor, eliminarea impozitului pe dividende si nu numai.
Gospodariile cele mai sarace vor beneficia mai mult de relaxarea fiscala pentru ca ponderea alimentelor in cosul de consum este mai mare la aceste gospodarii si in plus aici se regasesc cei mai multi salariati cu venituri mici, se precizeaza in prezentarea de sinteza a Propunerilor de modificare a Codului Fiscal si a Codului de Procedura Fiscala.
In cazul in care Noul Cod Fiscal primeste acord din partea Parlamentului, se estimeaza ca va aduce cu sine o scadere a preturilor de pana la 10% la alimente si de pana la 5% la toate produsele, in mod principal prin scaderea TVA si prin reducerea accizelor. De asemenea, tinem cont de faptul ca se urmareste scaderea preturilor la medicamente.
Atentie la faptul ca, pe baza scaderilor de preturilor si tinand cont de indexarea pensiilor si cresterea salariului minim, estimarile arata ca puterea de cumparare va creste cu 5-8% pentru cei cu venituri medii/ mari, cu 10-12% pentru pensionari, cu 20% pentru salariatii cu venituri mici.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
40 Modele de Regulament Intern
Care este mpactul asupra contributiilor de asigurari sociale?
Daca Noul Cod Fiscal si Noul Cod de Procedura Fiscala vor trece de Parlament, lucrurile se schimba si in ceea ce priveste domeniul contributiilor de asigurari sociale. In mod principal, discutam despre introducerea plafonului maxim de 5 salarii medii brute pentru baza lunara de calcul a CASS din data de 1 ianuarie 20156.
Noile Coduri prevad si eliminarea deducerii CASS de la calculul impozitului pe venit de la 1 ianuarie 2016, introducerea obligatiei de plata a CAS si CASS pentru toate persoanele fizice care realizeaza venituri.
Atentie la faptul ca ca din data de 1 ianuarie 2018 se prevede reducerea contributiei de asigurari sociale la angajat de la 10,5% la 7,5%.
In acelasi timp, tot din 1 ianuarie 2018, se prevede reducerea contributiei de asigurari sociale la angajator de la 15,8% la 13,5%.
Ce se intampla cu MICROINTREPRINDERILE dupa aprobarea Noului Cod Fiscal?
Noile Coduri, in forma aprobata de Guvern prevad stabilirea unei cote de impozitare diferentiate, in functie de numarul de salariati, dupa cum urmeaza:
- 1% pentru microintreprinderile care au peste 2 salariati, inclusiv;
- 3% pentru microintreprinderile care au un salariat;
- 3% + 1530*) lei trimestrial, pentru microintreprinderile care nu au salariati;
- 3%**) pentru microintreprinderile care nu se incadreaza in prevederile lit.a) sau lit.b), si care se afla intr-una din urmatoarele situatii inscrise in registrul comertului sau in registrul tinut de instantele judecatoresti competente, dupa caz: (i) dizolvare urmata de lichidare; (ii) inactivitate temporara; (iii) nedesfasurarea de activitati.
In mod concret, se doreste cresterea numarului de locuri de munca cu cca 101 mii, cresterea profitului si reducerea pierderilor in cazul microintreprinderilor cu mai mult de 2 salariati. De asemenea, se doreste sporirea incasarilor la impozitul pe venit si contributii sociale daca o parte din aceste microintreprinderi isi vor modifica abordarea antreprenoriala si daca vor angajata 1 sau 2 angajati pentru a beneficia de impozitul de 1%.
Noul Cod Fiscal si Noul Cod de Procedura Fiscala trebuie sa treaca de Parlament pentru producerea efectelor vizate.