Care sunt sanctiunile disciplinare pe care angajatorul le poate aplica angajatilor, conform Codul Muncii, art. 248...vezi continuarea sanctiunilor disciplinare >>>
"In urma verificarii unui salariat la locul de munca cu alcooltestul, s-a constatat ca acesta a consumat bauturi alcoolice. Salariatul a fost trimis acasa si pontat absent nemotivat. Fiind la prima abatere s-a aplicat ca masura avertismentul scris, nefiind necesara cercetarea disciplinara. In baza referatului intocmit de seful ierarhic, a fost emisa decizia de suspendare a contractului pentru ziua respectiva conf. art. 51 alin. (2) - Codul muncii. In cazul de fata este suficient referatul de sesizare sau mai sunt necesare si alte acte doveditoare a absentei nemotivate?"
Persoana aflata sub influenta bauturilor alcoolice poate pune in pericol atat propria persoana, cat si altele, de aceea apreciem ca nu i se poate permite desfasurarea activitatii la locul de munca.
IMPORTANT!
Conform art. 51 alin. (2) din Codul muncii, contractul individual de munca poate fi suspendat in situatia absentelor nemotivate ale salariatului, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, contractul individual de munca, precum si prin regulamentul intern.
Absentele nemotivate suspenda contractul individual de munca. Pentru a stabili ca absentele salariatului sunt nemotivate angajatorul trebuie sa efectueze cercetarea disciplinara prealabila. Prin urmare, in situatia expusa in baza referatului intocmit de seful ierarhic, angajatorul va dispune efectuarea cercetarii disciplinare prealabile numind comisia de disciplina.
In cursul cercetarii disciplinare prealabile pe baza probelor ce vor fi administrate se va stabili ca salariatul s-a prezentat la serviciu sub influenta bauturilor alcoolice iar absenta sa este nemotivata ca urmare a refuzului intemeiat al angajatorului de a nu-l primi la serviciu.
Un raspuns oferit de specialistii de la PortalCodulMuncii >>>