Firmele din Romania risca blocajul financiar daca nu se reorganizeaza URGENT

Ioana Pavel
Ioana Pavel
12 Martie 2020
12 Martie 2020
Ioana Pavel
Ioana Pavel
blocaj financiarfirme romaniaplata furnizoricontracte de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Daca institutiile publice isi restrictioneaza in aceasta perioada interactiunea cu publicul, isi reduc programul si isi trimit acasa o parte dintre angajati, firmele din mediul privat sunt cu mult mai afectate de agravarea epidemiei de coronavirus. 
 
Multe domenii au fost deja afectate (transporturi, industria de evenimente, turism, HORECA etc.) prin scaderea numarului de clienti, blocarea unor procese de lucru, scaderea productivitatii etc. O reorganizare urgenta a business-ului se impune ca unica masura de prevenire a blocajului financiar si de iesire din impas.
 
In cazul in care nu se vor lua masuri eficiente de reorganizare a afacerilor, multe dintre companiile din Romania risca sa se confrunte cu probleme financiare majore ce pot duce la insolventa si falimentul, arata o analiza realizata de Sierra Quadrant, compania de servicii de gestiune a afacerilor, potrivit Agerpres.
 
"Economia romaneasca este mai fragila ca oricand in fata efectelor coronavirusului. Cum peste 90% dintre companii se afla in zona IMM-urilor si nu dispun de resurse financiare pe termen mediu si lung, masurile de restrictie impuse de autoritati, pentru a combate epidemia, sunt de natura sa le creeze dificultati semnificative mai ales in asigurarea cash-flow-ului necesar derularii afacerii. De la firmele de transporturi, la companiile care organizeaza evenimente si hoteluri, zeci de mii de firme risca, in urmatoarea perioada, sa intre in blocaj financiar", spun specialistii Sierra Quadrant, citati de aceeasi sursa.
 
Acestia considera ca “interdependenta pe lanturile comerciale este extrem de ridicata in Romania" astfel ca, in cazul in care o firma intra in insolventa, “va atrage dupa sine multi dintre parteneri.
 
Conform analistilor, in 2020 reorganizarea modelului de afacere reprezenta deja in estimarile initiale o masura necesara, intr-un context macro-economic incert (deprecierea monedei nationale, cresterea inflatiei, scaderea ritmului de crestere a exporturilor, posibila reducere a avansului consumului, scumpirea creditarii etc.)
 
"Epidemia COVID-19 trebuie sa determine oamenii de afaceri sa isi reconfigureze business-urile. In astfel de vremuri incerte, dincolo de evitarea panicii, investitorii care vor beneficia cel mai mult sunt cei care actioneaza acum. Abordarea de tip ,,sa asteptam si sa vedem trebuie inlocuita cu masuri stricte de control financiar, printre altele de asigurarea unui buffer financiar care sa le permita companiilor sa faca fata provocarilor din lantul de plati, a precizat Ovidiu Neacsu, asociat coordonator al Sierra Quadrant, citat de Agerpres.
Masurile pe care trebuie sa le ia firmele din Romania implica, potrivit aceleiasi surse, gestionarea optima a numerarului, eliberarea sumelor suplimentare din bilant, in general reechilibrarea costurilor pe baza previziunilor revizuite ale veniturilor alaturi de reconsiderarea investitiilor, analiza performantei clientilor, de la cei rau-platnici la cei neprofitabili, deblocarea banilor din active non-core business, precum terenuri, depozite, spatii comerciale, autovehicule sau echipamente pentru functii secundare, automatizarea productiei si a serviciilor, digitalizarea.
 
"Firmele trebuie sa isi monitorizeze mai atent numerarul si cheltuielile si sa incerce sa reduca durata medie de incasare a creantelor, care sa fie transpusa proportional catre scaderea termenelor de plata a furnizorilor. Reducerea maturitatii contractelor cu partenerii de afaceri si corelarea costurilor aferente cu volumul de activitate si indicatorii de performanta variabila ai furnizorului reprezinta elemente esentiale ale politicii de evitare a coronacrizei economice, arata analiza.


 

NOUTATI din Legislatia muncii

De ce salariatii indisciplinati scapa adesea nepedepsiti?


Eliminati riscul ca deciziile dvs. sa fie anulate!
Angajatorii pierd deoarece nu respecta la virgula prevederile legale privind sanctionarea abaterilor disciplinare.

Aflati ACUM care sunt greselile comise de angajatori!
GHID PRACTIC - Cercetarea si raspunderea disciplinara a salariatilor

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]