Conform unui comunicat de presa emis recent de catre Institutul National de Statistica, cu privire la indicii trimestriali ai costului fortei de munca in trimestrul II din 2014, rezulta ca s-a inregistrat o rata de crestere de 3,7% a costului fortei de munca in forma ajustata, dupa numarul zilelor lucratoare.
In mod concret, in trimestrul II al acestui an, costul orar al fortei de munca in forma ajustata (dupa numarul zilelor lucratoare) a inregistrat o rata de crestere de 3,7% fata de trimestrul precedent si de 4,99% fata de acelasi trimestru al anului anterior.
Situatia in T2 2014 Versus T1 2014
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
40 Modele de Regulament Intern
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Fata de trimestrul I 2014, costul orar al fortei de munca s-a majorat in cele mai multe activitati economice. Cu toate acestea, cele mai mari cresteri s-au inregistat in industria extractiva, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat si intermedieri financiare si asigurari.
Conform INS, doar in constructii s-a inregistrat o scadere a costului orar al fortei de munca.
Pentru cel de-al doilea trimestru din 2014, majorarea fata de trimestrul I a componentei privind salariile cu forta de munca a fost de 3,68% iar pentru cea privind cheltuielile non-salariale a fost de 3,75%.
Pe principalele activitati economice, cele mai mari cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) se constata in hoteluri si restaurante (15,35%), activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (14,22%) si alte activitati de servicii (13,69%).
sursa: INS