Editorial,09.06.2008 - Gabriela Chirazof
Pentru ca ne aflam la inceputul perioadei estivale, am hotarat ca astazi sa fim sprijinul atat a celor care folosesc pe aceste perioade din an forta de munca angajata, precum si a persoanelor care opteaza pentru un asemenea post ce presupune o durata determinata a activitatii pe care urmeaza sa o presteze. Astfel, pe perioada estivala pe litoralul romanesc, cresterea activitatii pe care o presupun serviciile hoteliere necesita angajarea unui numar suplimentar de personal, fapt pentru care se recurge pe aceste perioade de varf la incheierea contractelor individuale de munca pe perioada determinata.
Aceleasi parti pot incheia succesiv cel mult 3 contracte individuale de munca pe durata determinata numai inauntrul unui termen de 24 de luni.
La incetarea celui de-al treilea contract individual de munca pe durata determinata sau la expirarea termenului de 24 de luni, daca pe postul respectiv va fi angajat un salariat, acesta va fi angajat cu contract individual de munca pe durata nedeterminata.
_________________________________________________________________
Aveti acces rapid la informatii complete si profesionale despre legislatia muncii!
Cele 800 de pagini si 50 de capitole ale Consilierului – Codul muncii acopera toate aspectele relatiei angajat – angajator, pana in cele mai mici amanunte. Iar pentru cazurile atipice apelati gratuit la serviciul de consultanta de specialitate al Consilierului.
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
250 Modele Fise de Post
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
_________________________________________________________________
Situatiile de exceptie cand este posibila incheierea tot a unui contract pe perioada determinata sunt prevazute in art. 84 alin. (2) din Codul muncii, respectiv:
a) in cazul in care contractul individual de munca pe durata determinata este incheiat pentru a inlocui temporar un salariat absent, daca intervine o noua cauza de suspendare a contractului acestuia;
b) in cazul in care un nou contract individual de munca pe durata determinata este incheiat in vederea executarii unor lucrari urgente, cu caracter exceptional;
c) in cazul in care incheierea unui nou contract individual de munca pe durata determinata se impune datorita unor motive obiective prevazute expres de legi speciale;
c1) in cazul in care incheierea unui nou contract individual de munca pe durata determinata se impune datorita unor motive obiective cuprinse in contractul colectiv de munca incheiat la nivel national si/sau la nivel de ramura, pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte sau programe;
d) in cazul in care contractul individual de munca pe durata determinata a incetat din initiativa salariatului sau din initiativa angajatorului, pentru o abatere grava sau abateri repetate ale salariatului.