Ce obligatii au angajatorii din statele UE la detasarea lucratorilor in Romania?

29 Iulie 2014
29 Iulie 2014
detasare in romaniaangajator din ue detaseaza in romaniadetasareobligatii la detasareangajare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Cum procedam in situatia in care avem de-a face cu angajatori din statele membre UE care doresc sa detaseze lucratori in Romania? Care sunt obligatiile care le revin si de ce aspecte vor tine cont angajatorii din Romania la care sunt detasati lucratorii comunitari?


Tinand cont de HG 104/2007, intelegem ca angajatorilor din statele membre UE care detaseaza lucratori in Romania le revin urmatoarele obligatii:

- obligatia de a transmite o comunicare privind detasarea salariatilor potrivit anexei nr. 1 la HG nr. 104/2007, in limba romana, inspectoratului teritorial de munca in a carui raza urmeaza sa se desfasoare activitatea, cu minimum 5 zile anterior inceperii activitatii salariatilor detasati pe teritoriul Romaniei, dar nu mai tarziu de prima zi de activitate. O copie a comunicarii se transmite si beneficiarului prestarii de servicii, la aceeasi data la care a fost transmisa inspectoratului teritorial de munca.

- obligatia de a transmite inspectoratului teritorial de munca orice modificare a elementelor prevazute in anexa nr. 1 la HG nr. 104/2007, in termen de 5 zile de la data producerii acesteia.

- in situatia in care intreprinderea detaseaza un salariat strain care este cetatean al unui stat nemembru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European, aceasta va completa o declaratie, conform anexei nr. 2 la HG 104/2007 potrivit careia salariatul respectiv indeplineste conditiile legale de munca din statul membru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European in care intreprinderea straina este stabilita. Declaratia completata potrivit anexei nr. 2 se transmite, in limba romana, inspectoratului teritorial de munca in a carui raza urmeaza sa se desfasoare activitatea, cu minimum 5 zile inaintea inceperii activitatii salariatului cetatean al unui stat nemembru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European, detasat pe teritoriul Romaniei.

- obligatia de a detine, prin intermediul reprezentantului legal din Romania a documentelor necesare realizarii controlului privind respectarea conditiilor de munca si de a le pune la dispozitia inspectorilor de munca, la solicitarea acestora, ori de cate ori este necesar.
 
- in cazul in care nu are un reprezentant legal pe teritoriul Romaniei, obligatia de a desemna unul dintre salariatii detasati in Romania ca persoana de legatura cu organele de control, acesta avand obligatia de a detine documentele necesare realizarii controlului privind respectarea conditiilor de munca  si de a le pune la dispozitia inspectorilor de munca, la solicitarea acestora, ori de cate ori este necesar.


Atentionam asupra faptului ca angajatorii din Romania la care sunt detasati lucratorii comunitari au obligatia de a pastra toate documentele privitoare la detasare si de a le pune la dispozitia inspectorilor de munca la solicitarea acestora.

In consecinta,  obligatia de comunicare inspectoratului teritorial de munca revine angajatorului din statul strain are detaseaza lucratori in Romania.

Dar si angajatorii din Romania la care sunt detasati lucratori din alt stat membru UE au o obligatie in ceea ce priveste inspectoratul teritorial de munca aceea de de a pastra toate documentele privitoare la detasare si de a le pune la dispozitia inspectorilor de munca la solicitarea acestora.


sursa: PortalCodulMuncii.ro


NOUTATI din Legislatie muncii

Atentie: La 1 septembrie 2024 intra in vigoare NOUA LEGE A PENSIILOR!


Descopera lucrarea Noua Lege a Pensiilor. Ghid practic - trateaza intr-o maniera completa
si 100% profesionista absolut toate aspectele pensionarii!

Afla:

- ce tipuri de pensie exista
- care sunt modalitatile si conditiile de pensionare
- ce acte trebuie sa contina dosarul de pensionare
- cum se calculeaza cuantumul pensiei
- cum inceteaza contractul individual de munca
- posibilitati de continuare a raporturilor de munca
- modalitati de cumulare a pensiei cu alte venituri etc.


...Vezi AICI detaliile complete <<


 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarca GRATUIT
“Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]