"Va rog sa imi spuneti articolul din lege conform caruia Regulamentul intern este obligatoriu pentru toti participantii la raporturile de munca ce se deruleaza in unitatea respectiva. Astfel, prevederile lui se aplica: - salariatilor proprii. - salariatilor detasati in unitatea respectiva. - salariatilor care se afla in delegatie in unitatea respectiva. Daca exista incheiat un contract de colaborare intre firma noastra si o firma X prin care salariatii firmei X isi desfasoara activitatea la sediul nostru, este obligatorie citirea si semnarea procesului verbal prin care au luat la cunostinta prevederile ROI-ului nostru de catre salariatii firmei X?"
Raspunsul specialistilor:
Conform art. 243 alin. (4) din Codul muncii, regulamentul intern se afiseaza la sediul angajatorului.
Regulamentul intern produce efecte obligatorii pentru toti participantii la raporturile de munca din unitate.
Trebuie amintit ca, intre obligatiile principale ale salariatului, prevazute in art. 39 alin. (2) din Codul muncii, se numara si aceea de a respecta prevederile cuprinse in regulamentul intern, in contractul colectiv de munca aplicabil, precum si in contractul individual de munca (lit. c).
Nerespectarea oricareia dintre prevederile regulamentului intern atrage raspunderea disciplinara a salariatului. Dispozitiile regulamentului intern pot intemeia decizia de sanctionare.
Atentie, Regulamentul Intern trebuie modificat de urgenta! Au intrat in vigoare 2 acte normative noi, aflati aici ce obligatii aveti!
Regulament intern in avantajul dvs. - Va oferim informatii complete in lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet, detalii AICI >>>
Trebuie aratat ca regulamentul intern produce efecte asupra tuturor categoriilor de personal din unitate.
Astfel:
- pe durata perioadei de proba salariatul se bucura de toate drepturile si are toate obligatiile prevazute in regulamentul intern aplicabil (art. 31 alin. (4);
- salariatul delegat sau detasat se va conforma prevederilor regulamentului intern al unitatii unde se afla in delegatie sau detasare;
- salariatii cumularzi se vor conforma prevederilor regulamentelor interne ale unitatilor unde cumuleaza;
- regulamentul intern este obligatoriu si pentru cei care presteaza munca in temeiul unui contact de ucenicie etc.
Pentru a declansa aceste efecte, potrivit art. 243 din Codul muncii, republicat, regulamentul intern se aduce la cunostinta salariatilor prin grija angajatorului si produce efectele fata de salariati din momentul incunostintarii acestora.
Codul muncii – Legea nr. 53/2003, republicata, reglementeaza problematica Regulamentului intern in art. 241 – 246.
Prin urmare, daca salariatii unei terte societati desfasoara activitate in cadrul unitatii dvs. lor li se aplica regulamentul intern numai daca angajatorul se achita de obligatia de informare.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Perioada de probapreaviz. Salariat cu functie de conducereIntrebare: Urmeaza sa incadram in munca o persoana pentru functia de sef de schimb. Acesta va avea atat functie de conducere cat si de executie. Contractul de munca este facut pe perioada nedeterminata. In situatia data perioada de proba este de 90 zile sau 120 zile. Dar perioada de preaviz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Obligatii HR. Angajatori cu peste 50 de salariatiIntrebare: Ce obligatii legale suplimentare are un angajator cu peste 50 de angajati dpdv al dep. HR? Suntem aproape de a depasi acest numar si am dori sa fim pregatiti.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<