"In situatia unui sofer de camion care timp de 4 saptamani isi desfasoara activitatea pe teritoriul EU, fiind detasat transnational (pluriactivitate) este necesar intocmirea unui act aditional de detasare pentru fiecare perioada de 4 saptamani petrecuta pe camion? Cum se comunica in Revisal aceasta detasare, in contextul in care angajatul nu are un loc de munca fix?"
Raspunsul specialistului:
Legislatia din Romania nu reglementeaza incheierea unui act aditional in cazul detasarii transantionale. Ceea ce reglementeaza legislatia este informarea prealabila a salariatilor ce urmeaza sa fie detasati.
Cunoasteti noile restrictii impuse de legislatie companiilor care detaseaza angajati in spatiul UE si non-UE? Ar trebui! Aflati care sunt principalele probleme intalnite in practica, dar si solutiile care va feresc de amenzi!
Ghidul „Detasarea transnationala a salariatilor” explica in detaliu inclusiv modificarile aduse de Legea 72/2022 si OG 12/2022 privind detasarea conducatorilor auto, DETALII AICI >>>
Detasarea transnationala a salariatilor
Conform art. 11^3 din Legea 16/2017 privind detasarea transnationala:
(1) Intreprinderile prevazute la art. 3 lit. b) au obligatia de a informa, in scris, salariatul detasat de pe teritoriul Romaniei, anterior detasarii, cu privire la:
a) elementele constitutive ale remuneratiei la care are dreptul lucratorul, in conformitate cu legislatia aplicabila in statul membru gazda, si nivelul acestora;
b) cuantumul total al remuneratiei acordate salariatului pe perioada detasarii, cu evidentierea distincta a indemnizatiei specifice detasarii, atunci cand aceasta este acordata;
c) cheltuielile efectiv generate de detasare, precum transportul, cazarea si masa, precum si modalitatea de acordare sau de rambursare a acestora, respectiv modalitatea de asigurare a transportului, cazarii sau mesei, dupa caz;
d) linkul catre site-ul oficial national unic creat de statul membru gazda in conformitate cu art. 5 alin. (2) din Directiva 2014/67/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 15 mai 2014 privind asigurarea respectarii aplicarii Directivei 96/71/CE privind detasarea lucratorilor in cadrul prestarii de servicii si de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1.024/2012.
(2) Informarea prevazuta la alin. (1) cuprinde si informatiile prevazute la art. 18 alin. (1) din Legea nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
(3) Prevederile alin. (1) lit. a) si d) nu se aplica in cazul in care durata detasarii este mai mica sau egala cu 7 zile consecutive.
(4) Suplimentar fata de obligatiile stabilite la alin. (1) si (2), angajatorii au obligatia de a-i informa pe salariatii angajati in functia de conducator auto cu privire la drepturile si obligatiile lor, prevazute de prezenta lege si de Directiva 2020/1.057/UE, prin afisarea acestor informatii la sediul intreprinderii.
Detasarea transnationala - cand se incheie un act aditional?
Desi legislatia nu reglementeaza incheierea unui act aditional, recomandam incheierea acestuia pentru a exista un document care sa constate toate conditiile detasarii asumate atat de angajator cat si de salariat. Actul aditional reprezinta si un document ce face dovada conditiilor in care se efectueaza detasarea.
Nu se incheie act adtitional pentru fiecare revenire in tara daca este vorba de aceeasi detasare (acelasi stat, acelasi beneficiar) si salariatul revine pentru diverse pauze, concediu de odihna,etc.
In privinta registrului general de evidenta a salariatilor, inregistrarea poate fi facuta daca aplicatia Revisal permite a acest lucru tinand cont de conditiile in care se realizeaza detasarea.
Astfel, pentru a inregistra o detasare trebuie sa existe un angajator la care salariatul este detasat, o perioada de detasare determinata, etc.
Daca aplicatia Revisal nu permite tinand cont de conditiile detasarii, trebuie sa va adresati inspectoratului teritorial de munca.
Un raspuns oferit in iulie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incadrarea deplasarii salariatului se stabileste in functie de motivul deplasariiIntrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post pentru Inginer de dezvoltare a produselor softwareIntrebare: Va rog sa-mi trimiteti un model fisa de post pentru codul COR 251207: Inginer de dezvoltare a produselor software.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<