Ministrul Muncii, Dragos Pislaru, a precizat faptul ca, desi masurile prevazute in Ordonanta de urgenta nu rezolva toate problemele sistemului de salarizare din sectorul public, 650 000 de angajati din sectorul public vor beneficia de cresteri salariale, prin implementarea masurilor de corectare a inechitatilor.
Proiectul de ordonanta de urgenta lansat de catre Ministerul Muncii are ca obiectiv corectarea inegalitatilor in ceea ce priveste salarizarea bugetarilor, precum si introducerea unor bonusuri de performanta pentru personalul din Sanatate si Educatie.
Prin adoptarea ordonantei de urgenta privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, se urmareste cresterea sau cel putin pastrarea salariilor in plata (nu sunt introduse scaderi de salariu) in vederea unei salarizari echitabile pentru toate familiile ocupationale din sistemul bugetar.
Modificarile care se vor aplica incepand cu august 2016:
1. Bugetarii care desfasoara aceeasi activitate si au un salariu mai mic decat valoarea maxima stabilita in cadrul institutiei, vor beneficia de salarii la nivelul maxim al salariului de baza din institutia respectiva
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Legis Plus Legislatia Muncii
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
2. Angajatii din administratia publica centrala vor beneficia de salarii stabilite la nivelul de 70% din valoarea salariilor de baza din cadrul Secretariatului General al Guvernului.
Nivelul concret de salarizare va fi stabilit ulterior, prin ordin comun al Secretariatului General al Guvernului.
Atentie! Daca salariile de baza determinate in conditiile de mai sus sunt mai mici decat salariile aferente lunii iulie 2016, se va pastra valoarea din iulie 2016.
3. Personalul militar, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor din aceeasi institutie sau unitate vor beneficia de corectii ale soldelor sau salariilor de functie. Acestea vor corespunde soldelor/salariilor de functie care cuprind cuantumul de merit stabilit la nivelul anului 2009.
In ceea ce priveste indemnizatiile, compensatiile, primele si alte drepturi care nu sunt incluse in salariul/solda lunara bruta ale personalului militar, politistilor si functionarilor cu statut special, acestea raman la nivelul lunii iulie 2016.
Modificarile care se vor aplica incepand cu ianuarie 2017:
Acordarea de bonusuri de performanta pentru Sanatate si Educatie
Proiectul de ordonanta de urgenta introduce un sistem de premiere bazat pe performanta, pentru personalul din invatamant si personalul din sistemul de sanatate.
Astfel, vor fi acordate premii anuale, semstriale si trimestriale in limita a 2% din cheltuielile cu salariile aferente personalului prevazut in statul de functii.
Criteriile de performanta vor fi elaborate de catre Ministerul Sanatatii si Ministerul Educatiei.
Sistemul de premiere va fi extins, ulterior, si pentru celelalte sectoare bugetare.
Potrivit Ministerului Muncii, aceasta reforma structurala va avea 5 beneficii majore:
1. Sunt rezolvate diferentele de salarii pentru functii si gradatii identice, in cadrul aceleiasi unitati.
Concret, angajatii din sistemul bugetar vor beneficia de salariul maxim pentru functia si gradatia lor.
2. Sunt rezolvate diferentele intre salariile pentru functii identice, la nivel de sistem.
Angajatii din institutii diferite, dar cu functii identice, vor fi remunerati in mod egal.
3. Sunt rezolvate disfunctionalitatile privind vechimea in functie. Legea 284 prevedea un interval de 2,5% intre maximul in plata pe o gradatie de vechime si maximul in plata pe gradatia imediat superioara.
Actuala ordonanta de urgenta asigura aplicarea concreta a acestei prevederi legale.
4. Este incurajata intrarea in sistem a debutantilor, datorita salariilor mai mari
Prin masurile introduse de Ordonanta de Urgenta, salariile debutantilor din sistemul de sanatate cresc cu circa 10%, potrivit Ministerului Muncii.
Se vizeaza, astfel, sustinerea tinerilor medici si incurajarea ramanerii lor in tara.
5. Se introduc bonusuri de performanta pentru personalul din Sanatate si din Invatamant. Acesta este un proiect pilot, care va fi ulterior extins la nivelul intregului sistem bugetar.
Impactul bugetar al Proiectului de ordonanta de urgenta este de 2.296,23 milioane lei.
Va reamintim faptul ca Ordonanta de Urgenta privind salarizarea personalului platit din fonduri publice va intra in vigoare incepand cu august 2016, urmand ca Normele metodologice de aplicare a acesteia sa fie elaborate in termen de 30 de zile.
Pana la momentul aprobarii Ordonantei de Urgenta, salarizarea personalului bugetar a fost reglementata de catre Legea-cadru nr. 284/2010. Insa prevederile Legii nu au putut fi respectate pana acum, din cauza lipsurilor bugetare.
Concret, salariile bugetarilor nu au putut fi modificate in conformitate cu prevederile Legii-cadru nr. 284/2010, ci au ramas la nivelul de plata anterior.
Sursa: mmuncii.ro