In ceea ce priveste ajutorul de incalzire, pentru a beneficia de ajutorul de incalzire trebuia sa depuneti pana pe data de 15 octombrie 2022 cererea insotita de declaratia pe propria raspundere privind componenta familiei, veniturile acesteia si sistemul de incalzire utilizat.
Ajutorul se acorda in perioada 1 noiembrie 2022 -31 martie 2022.
In cazul in care NU ati depus cererea pana pe 15 octombrie 2022, puteti sa o mai depuneti in fiecare luna, insa veti primi sprijinul incapand cu luna urmatoare, daca ati depus actele dupa data de 20. Cei care au depus documentele inainte de data de 20 vor primi sprijin si pentru luna respectiva.
In categoria consumatorilor vulnerabili din motive de venit se incadreaza familia sau persoana singura al carei venit mediu net lunar pe membru de familie ori al persoanei singure este de cel mult 1.386 de lei/persoana, in cazul familiei, si de 2.053 de lei, in cazul persoanei singure.
Pentru acordarea ajutorului pentru incalzire, indiferent de sistemul de incalzire utilizat, cererile si declaratiile pe propria raspundere se depun, individual sau prin asociatiile de proprietari/locatari, la primaria comunei, orasului, municipiului ori, dupa caz, a sectorului municipiului Bucuresti in a carei raza teritoriala se afla locuinta...mai multe despre
ajutorul de incalzire citeste pe fiscalitatea >>>
"Conform CCM, salariatii beneficiaza de un adaos ajutor pentru incalzirea locuintei pe perioada sezonului rece. Care este regimul fiscal? Se retine CAS, CASS si Impozit?"
• Tip societate: S.A.
• Numar de angajati: peste 50 angajati
• Cod CAEN: furnizare agent termic
Raspunsul specialistilor:
Potrivit ar. 76 alin.(3) lit. b) din Codul fiscal:
(3) Avantajele, in bani sau in natura, primite in legatura cu o activitate mentionata la alin. (1) si (2), precum si cele primite de la terti ca urmare a unei relatii contractuale intre parti, cu exceptia celor prevazute la alin. (4), includ, insa nu sunt limitate la:
b) cazare, hrana, imbracaminte, personal pentru munci casnice, precum si alte bunuri sau servicii oferite gratuit ori la un pret mai mic decat pretul pietei;
In conformitate cu prevederile pct. 12 alin. (2) al Titlului III din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, avantajele in bani si in natura prevazute la art. 76 alin. (3) din Codul fiscal sunt considerate a fi orice foloase primite de angajat de la terti sau ca urmare a prevederilor contractului individual de munca ori a unei relatii contractuale intre parti, dupa caz.
Astfel, ajutorul pentru incazirea locuintei reprezinta venit impozabil. De asemenea, asupra acestuia se calculeaza contributii sociale intrucat nu exista exceptii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Calificare la locul de muncaIntrebare: Societatea noastra doreste sa efectueze un curs de initiere/formare profesionala (exemplu: din muncitor necalificat in rectificator universal), cu un formator care este salariatul societatii noastre (cu/fara diploma de formator), insa societatea nu poate elibera decat o diploma recunoscuta la nivel intern. Intrebare: Dupa absolvirea cursului de initiere/formare, angajatorul poate face modificarea functiei in REVISAL in baza acelei diplome cu un act aditional?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Pensie limita de varsta. Incetare CIM. Incheierea unui nou contractIntrebare: Am urmatoarea speta: Salariata nascuta pe 09.10.1962 (62 ani si 4 luni), in ianuarie a indeplinit conditiile pentru pensie limita varsta conform anexa 5 si are stagiul de cotizarea peste 15 ani. Aceasta doreste sa continue activitatea la noi si am prelungit/lasat contractul. Intrebare: 1. Este ok cum am procedat? Sau trebuia sa incetez contractul si sa fac altul nou? 2. Pensia se va cumula cu salariul? Dat fiind faptul ca nu este pensie anticipata, este de drept-limita de varsta.Sau trebuie sa...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<