In situatia in care avem raporturi de munca cu un salariat angajat pe perioada determinata, de 3 luni, cate acte aditionale de prelungire se pot intocmi?
Daca studiem prevederile din Codul muncii, realizam za nu se limiteaza in acest moment numarul de acte aditionale prin intermediul unei prevederi exprese cu privire la numarul de prelungiri care se pot realiza in termenul maxim de 36 de lini.
In consecinta, inainte sa expire durata contractului de munca incheiat pentru 3 luni, acesta poate fi prelungit pentru inca 3 luni si tot asa pana cand expira cele 36 de luni.
Contractul de munca incheiat pe durata determinata va putea fi prelungit, prin act aditional, incheiat anterior datei expirarii, deoarece un contract expirat nu mai poate fi modificat.
Atentie! Daca lasati contractul incheiat pe durata determinata sa expire si veti incheia un nou contract in termen de 3 luni de la data expirarii, acest nou contract va fi considerat contract succesiv (art. 82 din Codul muncii).
40 Modele de Regulament Intern
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Astfel, art. 82 alin. (4) din Codul muncii, republicat, prevede ca intre aceleasi parti se pot incheia succesiv cel mult 3 contracte individuale de munca pe durata determinata, iar conform alin. (5) din acelasi articol, contractele individuale de munca pe durata determinata incheiate in termen de 3 luni de la incetarea unui contract de munca pe durata determinata sunt considerate contracte succesive si nu pot avea o durata mai mare de 12 luni fiecare.
Sunt considerate contracte succesive cele incheiate in termen de 3 luni de la incetarea unui contract de munca pe durata determinata in concordanta cu prevederile art. 80 alin. (5) din Codul muncii.
In concluzie, se poate incheia acte aditionale la CIM pe durata determinata fara nici o limita inauntrul unui termen de 36 luni.