Numarul mediu anual al locurilor de munca vacante a fost de 30.600 anul trecut, in crestere cu 5.800 de locuri fata de anul anterior, noteaza Mediafax.
De asemenea, demn de mentionat este faptul ca rata medie anuala a locurilor de munca vacante a fost 0,72%, in crestere cu 0,13 puncte procentuale, a anuntat miercuri Institutul National de Statistica (INS).
In anul 2013, ratele medii anuale ale locurilor de munca vacante cu cele mai ridicate valori s-au inregistrat in alte activitati de servicii (2,21%), respectiv in administratia publica (1,98%).
La polul opus au fost activitatile de productie si furnizare de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (0,13%) si cele din industria extractiva (0,14%).
Cea mai scazuta cerere de forta de munca salariala a fost inregistrata in domeniul tranzactiilor imobiliare, in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, respectiv industria extractiva, conform INS.
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
De asemenea, anul trecut, cea mai mare cerere de forta de munca salariala s-a inregistrat in randul ocupatiilor de specialisti in diverse domenii de activitate (0,97%), operatori la instalatii si masini, asamblori de masini si echipamente (0,88%), respectiv de muncitori necalificati (0,87%). Cea mai redusa disponibilitate a cererii de forta de munca salariata s-a constatat pentru ocupatiile de muncitori calificati si asimilati (0,43%), membri corpului legislativ, ai executivului, inalti conducatori ai administratiei publice, conducatori si functionari superiori (0,46%), respectiv cele de lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit (0,47%).
Mai mult, discutand despre zonele cu cele mai mari valori ale ratei medii anuale a locurilor de munca vacante, s-au evidentiat regiunile Vest (1,06%), Bucuresti-Ilfov (0,87%), respectiv Nord-Vest (0,81%).
Cele mai mici valori ale ratei medii anuale au fost inregistrate in regiunea Sud-Vest Oltenia (0,37%, rata medie anuala, respectiv 1.300 de locuri vacante), urmata de regiunea Sud-Est (0,38%, respectiv 1.700 de locuri vacante).