Protectia tinerilor la locul de munca

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Florina Mohanu in: "Securitatea si sanatatea in munca" 

Stabilitatea aparenta a sistemului de reglementari din domeniul securitatii si sanatatii in munca a disparut pe 13 iunie 2007, la nici un an de la publicarea Legii nr. 319/2006, odata cu adoptarea unei noi Hotarari de Guvern. Este vorba despre H.G. nr. 600/2007 privind protectia tinerilor la locul de munca, publicata in M.Of. nr. 473 din 13 iulie 2007, prin care se abroga Ordinul nr. 753/2006 privind protectia tinerilor la locul de munca. De acum inainte, ca angajatori, veti avea o grija in plus: cum sa tineti pasul cu modificarile la acte normative deja aparute, boala cronica, se pare, a sistemului legislativ romanesc.

Care sunt principalele modificari introduse de noua reglementare?

1) La nivelul scopului actului normativ, H.G. nr. 600/2007 introduce, in plus fata de asigurarea protectiei tinerilor impotriva oricarei munci susceptibile sa dauneze securitatii, sanatatii sau dezvoltarii lor fizice, psihologice, morale ori sociale sau sa le pericliteze educatia, asigurarea protectiei impotriva exploatarii lor economice.

2) La nivelul termenilor si al notiunilor folosite sau al semnificatiilor acestora, a disparut termenul de adolescent si au fost redefiniti termenii de tanar, copil, munca usoara si timp de lucru, astfel:

Tanar reprezinta orice persoana in varsta de cel putin 15 ani si de cel mult 18 ani.

Copil reprezinta orice persoana care nu a atins varsta de 15 ani sau orice tanar in varsta de cel putin 15 ani si de cel mult 18 ani care face inca obiectul scolarizarii obligatorii pe baza de program integral, stabilit de lege.

Munca usoara reprezinta toate activitatile care, prin natura proprie sarcinilor pe care le presupun si a conditiilor specifice in care acestea sunt efectuate, nu pot prejudicia securitatea, sanatatea sau dezvoltarea copilului si a tanarului si nu sunt de natura sa prejudicieze frecventa scolara, participarea la programe de orientare ori de formare profesionala, aprobate de conducerea unitatii de invatamant, sau capacitatea acestora de a beneficia de instruirea primita.

Timp de lucru reprezinta orice perioada in care tanarul presteaza munca, se afla la dispozitia angajatorului si indeplineste sarcinile si atributiile sale, conform prevederilor contractului individual de munca, contractului colectiv de munca aplicabil si/sau ale legislatiei in vigoare.

3) La nivelul obligatiilor, in calitate de angajator trebuie:

• sa informati, in scris, tinerii asupra eventualelor riscuri si asupra tuturor masurilor luate in ceea ce priveste securitatea si sanatatea lor;

­ Â• sa informati, in scris, parintii sau pe reprezentantii legali ai copiilor angajati in conditiile H.G. nr. 600/2007, asupra tuturor masurilor luate in ceea ce priveste securitatea si sanatatea lor.

4) Potrivit noilor prevederi ale H.G. nr. 600/2007, incadrarea in munca a copiilor este interzisa. Totusi, prin derogare de la aceasta prevedere:

­• copiii in varsta de cel putin 16 ani, care fac obiectul scolarizarii obligatorii, pe baza de program integral, pot incheia, in conditiile legii, contracte individuale de munca in calitate de salariati pentru desfasurarea de munci usoare;
­• copiii care fac obiectul scolarizarii obligatorii pe baza de program integral pot incheia contracte individuale de munca si la implinirea varstei de 15 ani, cu acordul parintilor sau al reprezentantilor legali, pentru desfasurarea de activitati potrivite cu dezvoltarea fizica, aptitudinile si cunostintele lor, daca astfel nu le sunt periclitate sanatatea, dezvoltarea si pregatirea profesionala.

UTIL
Daca angajati tineri trebuie stiti ca:

• in cazul lor durata timpului de munca este de maximum 6 ore/zi si 30 ore/saptamana;
• nu pot presta munca suplimentara si nici munca de noapte;
• beneficiaza de o pauza de masa de cel putin 30 de minute consecutive, in cazul in care durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 4 ore si jumatate;
• beneficiaza de un concediu de odihna suplimentar de cel putin 3 zile lucratoare.

SANCTIUNE
Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 de lei la 4.000 de lei, conform art. 39 alin. (8) lit. a) din Legea nr. 319/2006, nerespectarea obligatiei de a amenaja locurile de munca tinand seama de prezenta grupurilor sensibile la riscuri specifice, cum ar fi: femeile gravide, lehuzele sau femeile care alapteaza, tinerii, precum si persoanele cu dizabilitati.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii

Data aparitiei: 30 Iulie 2007
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Protectia tinerilor la locul de munca Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]