Ministrul Muncii Rovana Plumb a declarat ca este necesara reduscutarea proiectului de introducere a pensiei ocupationale pentru a stabili daca nivelul contributiei, in prezent de 15 procente din venitul salariat brut lunar, nu poate ajunge pana la 50%, noteaza Mediafax.
Reamintim faptul ca pensia ocupationala este o pensie suplimentara, facultativa, la nivel de categoria profesionala. Pe tema pensiei ocupationale s-a lansat o dezbatere publica in anul 2011, de catre Ministerul Muncii, cu accent pe proiectul de Lege care stabileste dreptul de a propune o schema de pensii ocupationale de catre angajator, prin consultarea cu reprezentantii salariatilor.
Intrebata care ar putea fi cota de contributie la pensia ocupationala, Rovana Plumb a precizat, duminica, la Romania TV, ca actualul proiect de lege prevede un maxim de 15 procente, din partea angajatorilor si a angajatilor.
"Trebuie sa rediscutam si sa vedem si cu organismele internationale, dar in special, din punctul meu de vedere, cu tot ce inseamna parteneri sociali, pentru ca discutam aici de sector, de ramura, de unitate, in asa fel incat sa vedem daca nu putem sa mergem la un plafon maximal chiar pana la 50 la suta din venitul sau salariul pe care il obtine cetateanul", a spus Rovana Plumb, citata de Mediafax.
Ministrul Muncii a mai subliniat ca "orice cetatean din Romania care se afla intr-o relatie contractuala de munca cu un angajator care poate fi persoana fizica sau persoana juridica, poate contribui si poate avea aceasta pensie ocupationala".
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Legis Plus Legislatia Muncii
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Mai mult, Rovana Plumb a explicat faptul ca nivelurile de contributii se vor putea stabili "in baza unui contract colectiv incheiat intre angajator si angajat, fie la nivelul unitatii respective, fie la nivel de sector, fie la nivel de ramura", citata de Mediafax.