PENSII OCUPATIONALE: Propunere legislativa adoptata de Senat: Conditii de contribuire, minimul contributiei, responsabilitatile angajatorilor!

pensii ocupationalepensii ocupationale 2014conditii pensie ocupationalapensie ocupationala
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In cursul zilei de marti, Senatul a adoptat o propunere legislativa ce vizeaza principiile infiintarii schemelor de pensii ocupationale si ale fondurilor de pensii ocupationale.


Ce este pensia ocupationala?



Pensia ocupationala este pensia obtinuta pe principiul contributivitatii, in completarea pensiei din sistemul public. Pensia ocupationala va fi o suma platita in mod suplimentar fata de pensia obtinuta in sistemul publice. De pensia ocupationala vor benefia si angajatii din sectorul public si cei din sectorul privat.

Asa cum se explica in expunerea de motive, prin crearea cadrului legislativ pentru acordarea pensiilor ocupationale se faciliteaza furnizarea unei pensii aditionale.

Pensia ocupationala este pensia obtinuta pe principiul contributivitatii, in completarea pensiei din sistemul public.

"Acest sistem este bazat pe contributii definite si este structurat pe conturi individuale. Totodata, prin crearea lui se asigura stimularea si cultivarea spiritului de economisire pentru batranete pe baza constituirii si investirii unei contributii noi pentru pensia ocupationala. Un asemenea sistem contribuie la realizarea pe termen lung a sustenabilitatii financiare a sistemului public de pensii prin scaderea presiunii exercitata asupra acestuia. De asemenea, se asigura un aport de capital pe piata interna, cu efecte pozitive asupra cresterii economice", se arata in expunerea de motive.

Propunerea legislativa privind pensiile ocupationale a fost adoptata tacit de Senat, in calitate de prima Camera sesizata. Pentru ca aceasta propunere legislativa se se aplice, proiectul trebuie adoptat si de Camera Deputatilor.

Conform propunerii legislative, angajatorii vor fi cei responsabili cu retinerea si virararea contributiilor angajatilor lor care doresc sa participe la o schema de pensii ocupationale.

Atentie la faptul ca participarea la o schema de pensii ocupationale nu este obligatorie! Angajatorii nu au voie sa retina sume banesti din salariu pentru contributii la o schema de pensii ocupationale.

Mai mult, propunerea prevede ca orice angajat poate participa la un singur fond de pensii ocupationale. Se poate realiza transferul catre alt fond de pensii ocupationale.


Atentie! Pensia ocupationala va fi supusa reglementarilor legale privind impozitarea pensiilor si executarea silita.


Conditii pentru deschiderea dreptului la pensia ocupationala, la cererea participantilor:


- participantul a implinit varsta de 60 de ani
- participantul a platit contributii timp de cel putin 7 ani
- activul personal este cel putin egal cu suma necesara pentru obtinerea pensiei ocupationale minime.

Atentie! Fiecare participant la o schema de pensii ocupationale va deveni proprietarul personal al contului sau. Contul sau de pensii ocupationale nu poate face obiectul executarii silite, nu se poate gaja, nu se poate cesiona, nu se poate utiliza pentru acordarea sau garantarea de credite.

Cat se contribuie la fondul de pensii ocupationale? Contributia va fi de pana la 15% din castigul salarial brut lunar sau din venitul asimilat al angajatului care participa la acea schema de pensii ocupationale.


Cine poate contribui la o schema de pensii ocupationale:


- angajatii din sectorul public si din sectorul privat
- functionarii publici si functionarii publici parlamentari
- persoanele care isi desfasoara activitatea in functii elective si cele numite in cadrul autoritatii executive, legislative sau judecatoresti, pe durata mandatului
- membrii societatilor cooperative
- oricine realizeaza venituri din activitati profesionale sau agricole.

Transferurile intre fondurile de pensii ocupationale


Conform propunerii legislative, schema de pensii ocupationale contine reguli privind transferul la alt fond de pensii ocupationale, cu mentiunea ca o persoana nu poate fi participant si in acelasi timp la mai multe fonduri de pensii reglementate de prezenta lege.

"In termen de 5 zile calendaristice de la instiintare, administratorul fondului anterior de pensii ocupationale efectueaza un transfer de lichiditati banesti catre administratorul noului fond de pensii ocupationale.", se precizeaza in cadrul propunerii legislative, cu mentiunea ca transferul de lichididati banesti cuprinde activul personal, calculat la data cererii, mai putin deducerile legale.


Conform propunerii legislative, "La semnarea actului de aderare participantii sunt informati de catre angajator asupra conditiilor schemei de pensii ocupationale in ceea ce priveste drepturile si obligatiile partilor implicate in schema de pensii ocupationale, riscurile financiare, tehnice si de alta natura, precum si despre natura si distributia acestor riscuri."


Mai mult, conform propunerii, contributiile la un fond de pensii ocupationale se stabilesc potrivit regulilor acelei scheme de pensii ocupationale. Contributiile se vireaza de catre angajator, odata cu contributiile de asigurari sociale obligatorii in contul fondului de pensii specificat in actul de aderare.


Ce se intampla daca participantul inceteaza plata contributiei?


In situatia in care participant inceteaza plata contributiei, acesta isi pastreaza drepturile, conform regulilor schemei de pensii ocupationale, cu exceptia cazului in care a solicitat un transfer de lichiditati banesti catre alt fond de pensii ocupationale, asa cum se precizeaza in cadrul propunerii legislative.


Atentie! Conform propunerii, va constitui infractiune si se va pedepsi cu inchisoare de la 1 la 3 ani sau cu amenda fapta de a nu vira contributia la fondul de pensii ocupationale. Aceeasi pedeapsa este prevazuta si pentru fapta de neefectuare a transferului de lichididati banesti ale unui participant la un alt fond de pensii ocupationale, in termenii prevazuti in cadrul propunerii legislative.

Nu uitati sa va abonati la newsletterul LegislatiaMuncii.ro. Va tinem la curent cu nouati legate de starea acestei propuneri legislative!


NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
pensii ocupationalepensii ocupationale 2014conditii pensie ocupationalapensie ocupationala

Data aparitiei: 09 Decembrie 2014
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

PENSII OCUPATIONALE: Propunere legislativa adoptata de Senat: Conditii de contribuire, minimul contributiei, responsabilitatile angajatorilor! Nota: 2.58 din 5 - 12 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]