Cele 28 de state membre ale Uniunii Europene s-au angajat sa puna in aplicare un set de recomandari propuse de Comisia Europeana pentru a intensifica integrarea economica si sociala a comunitatilor de rromi, prin adoptarea in unanimitate a unei Recomandari a Consiliului.
"Acordul de azi este un semnal puternic aratand ca statele membre sunt dispuse sa abordeze direct sarcina dificila a integrarii rromilor. Ministrii si-au exprimat angajamentul unanim de a imbunatati practic situatia comunitatilor de rromi", a declarat vicepresedinta Viviane Reding, comisarul UE pentru justitie. "Instrumentele principale de integrare a romilor se afla acum in mainile statelor membre si este important ca vorbele sa fie transpuse in fapte. Nu vom ezita sa le reamintim tarilor UE angajamentele asumate si ne vom asigura ca le vor respecta."
Recomandarea Consiliului cu privire la masurile de integrare efectiva a rromilor in statele membre contine orientari specifice pentru a ajuta statele membre sa isi intensifice si sa isi accelereze eforturile. Aceasta recomanda statelor membre sa ia masuri specifice pentru a reduce decalajele dintre rromi si restul populatiei. Recomandarea consolideaza Cadrul UE pentru strategiile nationale de integrare a romilor convenit in 2011 de toate statele membre, stabilind conditiile unei integrari efective a populatiei de etnie roma din statele membre.
Bazandu-se pe rapoartele Comisiei referitoare la situatia romilor din ultimii ani, recomandarea se axeaza pe cele patru domenii in care liderii UE au stabilit obiective comune pentru integrarea romilor in Cadrul UE pentru strategiile nationale de integrare a rromilor: accesul la educatie, la locuri de munca, la servicii de sanatate si la locuinte. Pentru realizarea actiunilor vizate, in recomandare se solicita statelor membre sa aloce pentru integrarea rromilor nu numai fonduri ale UE, ci si fonduri nationale si din sectorul tertiar - un factor-cheie identificat de Comisie in evaluarea sa de anul trecut a strategiilor nationale ale statelor membre.
In plus, recomandarea ofera statelor membre orientari privind politici transversale pentru integrarea romilor, cum ar fi asigurarea implementarii strategiilor la nivel local, asigurarea respectarii normelor impotriva discriminarii, aplicarea unei strategii de investitii sociale, asigurarea protectiei copiilor si femeilor de etnie roma si identificarea de solutii pentru reducerea saraciei.
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Diurna legala in Romania si in strainatate
Legis Plus Legislatia Muncii
Sursa: costelgilca.ro