Comisia Europeana a actionat in instanta Consiliul UE ca urmare a faptului ca institutia din urma nu a adoptat regulamentul privind ajustarea anuala a remuneratiilor si a pensiilor personalului UE, asa cum s-a prevazut in Statutul functionarilor.
Statutul functionarilor prevedea ajustarea salariilor si pensiilor functionarilor UE conform deciziilor politice luate de statele membre cu privire la salariile functionarilor lor publici nationali. Astfel, o crestere sau o scadere a salariilor functionarilor impune aceeasi schimbare pentru personalul UE.
Cinci din cele opt state membre luate in considerare in calcul pentru ajustarea remuneratiilor functionarilor UE au majorat salariile functionarilor lor nationali in termeni nominali: Belgia (3,6 %), Franta si tarile de Jos (2 %), Germania si Regatul Unit (1,3 %), iar Italia, Spania si Luxemburg au aplicat reduceri minore. in medie, acest lucru a insemnat ca functionarii nationali au pierdut 1,8 % din puterea lor de cumparare in termeni reali. Exact aceeasi reducere este propusa pentru functionarii UE, indiferent de locul unde isi desfasoara activitatea.
Comisia a propus, in vederea efectuarii de economii, reducerea a 5% din personal in toate institutiile UE, precum si schimbari majore ale Statutului functionarilor, printre care se afla: cresterea timpului de lucru saptamanal de la 37,5 la 40 de ore, fara compensatie, prelungirea varstei de pensionare la 65 (sau 67 in anumite conditii) si reconfigurarea structurilor de cariera pentru secretari si asistenti.
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Neadoptarea masurii de catre Consiliu este considerata de Comisie ca o incalcare a Statutul functionarilor, conditii in care a fost luata decizia de a o contesta inaintea Curtii de Justitie.