Angajatorii pot organiza programe de formare profesionala pentru salariatii proprii, in baza carora elibereaza certificate de absolvire recunoscute numai in cadrul unitatilor respective, conform art. 18 alin. (3) si (4) din OUG nr. 129/2000. Certificatele au recunoastere nationala numai daca angajatorii sunt autorizati ca furnizori de formare profesionala.
Iata o speta intalnita pe PortalCodulMuncii.ro: "In cadrul societatii se organizeaza cursuri interne de formare profesioanala, mentionez ca societatea nu este autorizata de Ministerul Muncii, in acest caz se poate sa le modificam codul COR angajatilor dupa finalizarea cursurilor?"
Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Portal Codul Muncii
Raspunsul este da, angajatorul poate organiza programe de formare profesionala pentru salariatii proprii, in baza carora elibereaza certificate de absolvire recunoscute numai in cadrul unitatilor respective.
In general calificarea la locul de munca se poate realiza numai prin incheierea unui contract de calificare profesionala sau a unui contract de ucenicie.
Potrivit art. 202-203 din Codul muncii contractul de calificare profesionala este cel in baza caruia salariatul se obliga sa urmeze cursurile de formare organizate de angajator pentru dobandirea unei calificari profesionale. Pot incheia contracte de calificare profesionala salariatii cu varsta minima de 16 ani impliniti, care nu au dobandit o calificare sau au dobandit o calificare ce nu le permite mentinerea locului de munca la acel angajator.
IMPORTANT!
Contractul de calificare profesionala se incheie pentru o durata cuprinsa intre 6 luni si 2 ani. Pot incheia contracte de calificare profesionala numai angajatorii autorizati in acest sens de Ministerul Muncii si Justitiei Sociale si de Ministerul Educatiei Nationale.
In cazul in care angajatorul nu este autorizat de Ministerul Muncii si Justitiei Sociale si de Ministerul Educatiei Nationale pentru incheierea contractelor de calificare profesionala, schimbarea functiei intr-o alta functie, a carei ocupare necesita o calificare, se poate face numai dupa ce salariatul obtine aceasta calificare prin absolvirea unui curs.
Angajatorul nu are obligatia sa se autorizeze ca furnizor de formare profesionala, dar daca nu o face, certificatele eliberate ca urmare a cursurilor organizate au recunoastere numai in cadrul unitatii respective.
Daca salariatul este de acord cu aceasta modalitate de formare profesionala, se incheie actul aditional la contractul de munca in care vor fi stipulate conditiile formarii, la finalizarea formarii salariatul va dobandi calificarea si va putea fi modificat contractul de munca prin act aditional cu noua functie.
Modificarea va fi transmisa si in registrul general de evidenta a salariatilor, insa certificatul de absolvire a cursurilor are valabilitate numai in cadrul unitatii dvs.
Sursa: PortalCodulMuncii