Principalele riscuri si probleme de sanatate pentru lucratorii dintr-un birou

18 Martie 2014
18 Martie 2014
ssmprotectia munciiprotectia muncii la biroussm munca la birou
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Munca intr-un birou este adesea privita ca avand un nivel redus de risc, dar exista de fapt un numar de riscuri la care lucratorii din birou sunt expusi:

Probleme posturale: datorita muncii sedentare, posturii statice prelungite si lucrului in pozitii fortate rezultate din amenajarea inadecvata a postului de lucru.

Probleme privind durata si intensitatea muncii de birou: lucrul pentru perioade lungi utilizand tastatura, cu miscari frecvente si repetitive ale mainii si articulatiei pumnului, cu nivel ridicat de concentrare si supraincarcare cu informatii.

Factori psihologici (perceptia lucratorilor referitoare la organizarea muncii): se munceste cu perceptia ca munca este solicitanta, ori sub presiunea timpului, cu un nivel scazut de autocontrol asupra programului de lucru, suport necorespunzator din partea conducatorilor si colegilor.

Mediu: munca la temperaturi nepotrivite, iluminat inadecvat, zgomot, acces restrictiv si obstructii. De exemplu, planul biroului poate crea dificultati lucratorilor in privinta comunicarii si concentrarii.

Principalele probleme de sanatate care pot fi create de aceste riscuri din mediul biroului sunt:

Afectiunile musculo-scheletice (AMS):
pot fi afectati muschii, tendoanele, ligamentele, nervii si alte tesuturi moi, articulatiile gatului, membrelor superioare (umeri, brat, mana, articulatia pumnului, degete), spate sau membrele inferioare (genunchi, glezna, picior). Simptomele includ dureri, umflaturi, furnicaturi, amorteli si pot rezulta dificultati in miscare sau dizabilitati pe termen lung, daca nu sunt luate masuri de protectie. Durerile la nivelul gatului, membrelor superioare si spatelui afecteaza in mod special lucratorii din birouri datorita naturii repetitive, statice si intensive a muncii lor.

Stresul: cu totii avem experienta presiunii in munca noastra, dar presiunea excesiva poate conduce la stres, care submineaza performanta, este costisitor pentru angajatori si poate conduce la imbolnaviri fizice si/sau mentale.

Oboseala vizuala: desi evidentele medicale indica faptul ca utilizarea computerelor nu este asociata cu vatamari permanente ale ochilor, unii lucratori pot prezenta temporar oboseala vizuala. Aceasta poate conduce la afectarea performantei vizuale, dureri de cap si oboseala, ochi rosii sau sensibili. Aceste simptome pot fi cauzate de concentrarea asupra ecranului pentru o perioada lunga de timp, pozitionare necorespunzatoare a computerului, licariri ale ecranelor, iluminat inadecvat, straluciri si reflexii sau slaba lizibilitate a hartiei ori a documentelor de pe ecran.


sursa: Ghid practic de SSM


Autor: Florina Mohanu

NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]