Care este cel mai mare dusman al oricarui manager de resurse umane?

codul munciiangajatorstudii de caz
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Raspuns: legislatia muncii in vigoare!
Da, stimate manager de resurse umane, poate nu v-ati gandit niciodata la acest aspect, dar legislatia in vigoare este principalul dvs. inamic! Stufoasa, greoaie, imposibil de descalcit fara ajutor profesionist, cu o multitudine de posibile interpretari si, mai ales, prezenta zi de zi in viata dvs. Cu ea va luptati.

Aproape tot ce faceti intr-o zi obisnuita de lucru trebuie sa tina cont de cate o lege sau ordonanta de urgenta, de cate un articol din Codul muncii care trebuie coroborat cu alt articol din Codul muncii, de cate o anexa putin cunoscuta, pierduta printr-un Monitor Oficial. Asta faceti zi de zi: cautati, analizati, interpretati, cereti sfaturi si, in final, rezolvati problemele, dupa care va mangaiati cu gandul ca a doua zi o veti lua de la capat.

Asta este, sarcinile dvs. de serviciu implica respectarea stricta a anumitor prevederi din legislatia in vigoare si, din acest motiv, ele sunt printre cele mai stresante sarcini de serviciu din firma. De ce? Pentru ca modul in care le rezolvati are consecinte pe termen lung. O mica eroare in interpretarea si aplicarea unei anumite prevederi legale si lucrul acesta va iesi la iveala la primul control ITM, cu urmari care pot fi extrem de neplacute.

Puteti sa imblanziti legislatia, ca sa va fie mai usor?

Nu puteti. Ceea ce puteti insa sa faceti este sa invatati din experienta omologilor dvs. de la alte firme. Experienta lor, daca ati avea acces la ea, ar fi un ajutor nepretuit pentru dvs., pentru ca problemele cu care se confrunta ei sunt, cu siguranta, si problemele dvs. Ei cum s-au descurcat? Ce solutii au gasit? V-ar interesa sa aflati?



157 de studii de caz descifreaza Codul muncii pentru dvs.

Iata ce intrebari isi pun alti manageri de resurse umane:

1. „Pentru a demara o cercetare disciplinara este neaparat necesar un referat in forma scrisa sau este suficienta o sesizare (verbala) a unui cadru de conducere? Ce trebuie sa fac pentru a concedia legal un salariat care a savarsit o abatere disciplinara?”

2. „In urma unui accident de munca, salariatul din vina caruia s-a produs accidentul a fost sanctionat conform art. 264 lit. d) din Codul muncii. Din momentul producerii accidentului si pana in prezent (cca 3 luni), angajatul se afla in concediu medical. Se poate aplica sanctiunea atata timp cat primeste drepturi numai din CASS? Si daca nu, ce se intampla daca dupa expirarea concediului medical se pensioneaza?”

3. „Indemnizatia de pensionare prevazuta la art. 50 din Contractul colectiv de munca unic la nivel national se acorda pe statul de plata? Se plateste impozit pentru aceasta indemnizatie?”

Aveti o problema legata de aplicarea corecta a prevederilor Codului Muncii?
Solutia pe care o cautati va costa 1 leu!
Codul Muncii in 157 de studii de caz, la pretul de 157 de lei!

4. “Ce consecinte are demisia unui salariat fara respectarea termenului de preaviz?”

5. „Este legal programul de lucru de 24 de ore cu 72 de ore libere in ture de 4 persoane? Se poate reglementa acest program, daca este legal, prin regulament intern si dispozitia conducatorului institutiei?”

6. „Exista o perioada determinata prin lege pentru care salariatul beneficiar al cursurilor de formare profesionala organizate de catre angajator sa fie obligat de catre acesta din urma sa ramana angajatul unitatii? Care sunt obligatiileprevazute in Codul muncii pentru  salariatul care a beneficiat de cursuri de pregatire profesionala organizate si platite de catre angajator?”

7. „De curand am pierdut un proces cu un angajat. Aceasta a cerut reintegrarea si plata drepturilor salariale la zi. Va rog sa-mi spuneti daca trebuie sa-i platesc si diferenta de concediu de odihna pe anul 2008 si pe toata perioada din 2009 avand in vedere ca imediat ce s-a intors la munca in iulie 2009 angajatul in cauza a parasit firma. Perioada la care ma refer este noiembrie 2008 – iulie 2009.”

8. „Pentru situatiile in care intervine Contractul de mandat, stiu din Legea nr. 31/1990 ca se suspenda contractul individual de munca al salariatului care a fost numit director si acesta ramane cu un contract de mandat incheiat cu consiliul de administratie. Este corect ca in carnetul de munca sa inregistram suspendarea CIM in baza art. 50, lit. „i” din Codul muncii?”

9. „Un punct de lucru al firmei s-a desfiintat. Dupa 14 zile de preaviz o salariata a prezentat certificat medical si prezinta in continuare. Nu putem sa-i incetam contractul de munca, dar punctul de lucru este desfiintat. Cum procedam? In plus, a anuntat verbal ca este gravida.”

10. „Putem transfera un angajat in cadrul aceleiasi firme, in alta localitate, la 30 km distanta, prin decizia unilaterala a administratorului, fara acordul angajatului?”

11. „Prin contractul colectiv de munca incheiat la nivel de unitate se stabileste o diurna mai mare decat cea legala, sa zicem de 50 RON. Aceasta suma este deductibila?”

(...)

Sunt situatii concrete, de zi cu zi, cu care se intalneste un angajator. Si este extrem de probabil sa va intalniti si dvs. cu ele sau cu situatii similare, care au practic aceeasi rezolvare. Din acest motiv, raspunsurile la aceste intrebari (si la multe altele, dupa cum veti vedea mai jos) constituie o consultanta deosebit de valoroasa, la care puteti avea acces cu un simplu clic. Aici.

Aveti o problema legata de aplicarea corecta a prevederilor Codului Muncii?
Solutia pe care o cautati va costa 1 leu!
Codul Muncii in 157 de studii de caz, la pretul de 157 de lei!

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
codul munciiangajatorstudii de caz

Data aparitiei: 09 Septembrie 2009
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Care este cel mai mare dusman al oricarui manager de resurse umane? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]