legislatiamuncii.ro cauta meniu
Diurna Legala
 

Conditii de acordare CCC si indemnizatie crestere copil

Conditiile pentru a beneficia de indemnizatie crestere copil sunt similare cu cele pentru acordarea stimulentului de care beneficiaza persoana indreptatita, dar care revine in activitate, realizand venituri impozabile.


Articole similare Update 2015:
- Acte necesare indemnizatie crestere copil
-Mod de calcul indemnizatie crestere copil

- Concediu de crestere copil acordat pentru tata1. Concediu crestere copil /concediu de maternitate

Concediul pentru cresterea copilului nu se confunda cu concediul de maternitate avand in vedere urmatoarele aspecte:

Concediu crestere copil

se acorda optional, la cererea oricaruia dintre parintii copilului;


Timpul de munca si Programul de lucru
Timpul de munca si Programul de lucru

Vezi detalii aici

Raporturile de munca ale PFA - Legislatie comentata, exemple practice
Raporturile de munca ale PFA - Legislatie comentata, exemple practice

Vezi detalii aici

Kitul Administratorului de SRL
Kitul Administratorului de SRL

Vezi detalii aici
este conditionat de realizarea de venituri impozabile o perioada de 12 luni in ultimul an anterior nasterii copilului;
se acorda pe o perioada lunga de timp, respectiv pana cand copilul implineste 2 ani, iar in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
poate fi efectuat numai dupa concediul de maternitate obligatoriu.

Concediu de maternitate

se acorda mamei si are caracterul unui concediu medical;
necesita un stagiu de cotizare de o luna in ultimele 12 luni anterioare lunii de acordare a concediului medical de maternitate;
se acorda in functie de recomandarea medicului;
concediul de maternitate prenatal este optional, in timp ce
concediul postnatal este obligatoriu pentru o perioada de 42 de zile dupa nasterea copilului.

2. Concediu crestere copil /concediu ingrijire copil bolnav

Este necesar sa facem aceasta distinctie, deoarece confuzia este frecventa si ea s-a datorat reglementarii celor doua tipuri de concedii in aceeasi sectiune a Legii nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.

Concediu ingrijire copil bolnav

este un concediu medical care se poate acorda oricaruia dintre parinti atunci cand copilul este bolnav;
se acorda pana la o anumita varsta a copilului (7 ani, respectiv 18 ani daca copilul sufera de afectiuni intercurente);
are o durata limitata anual (45 zile pe an);
necesita un stagiu de cotizare de o luna in ultimele 12 anterioare lunii de acordare a concediului medical.


3. Concediu crestere copil /concediu paternal

Confuzia dintre cele doua tipuri de concedii se datoreaza momentului in care ele se acorda, precum si faptului ca ambele pot fi solicitate de tatal copilului.

Concediu paternal

se acorda potrivit Legii nr. 210/1999 privind concediul paternal si, spre deosebire de concediul pentru cresterea copilului, nu este un concediu de asigurari sociale;
se acorda dupa nasterea copilului, dar nu mai tarziu de 8 saptamani de la acest moment;
indemnizatia aferenta acestui concediu se suporta din fondul de salarii al angajatorului, iar nu din bugetul asigurarilor sociale de stat.

Cum se calculeaza indemnizatia de crestere copil 2015


Potrivit dispozitiilor OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia pentru cresterea copiilor, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

- concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 1,2 ISR (600 de lei) si nici mai mare de 6,8 ISR (3400 de lei);

- concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 1,2 ISR (600 de lei) si nici mai mare de 2,4 ISR (1.200 de lei);

Prin urmare salariatul poate beneficia de concediu pentru cresterea copilului:

pana la implinirea varstei de un an;
pana la implinirea varstei de 2 ani;
pana la implinirea varstei de 3 ani in cazul copilului cu handicap.

La solicitarea concediului pentru cresterea copilului salariatul va trebui sa isi exprime optiunea pentru un an sau doi ani. Optiunea astfel exprimata nu poate fi modificata.

Pentru copilul cu dizabilitate care a implinit varsta de 3 ani, salariatii pot beneficia de concediu pentru ingrijirea copilului pana la varsta de 7 ani.

Care sunt actele necesare pentru obtinerea indemnizatiei de crestere a copilului?


Luam in considerare prevederile art.6 alin. (5) din Norma metodologica de aplicare a prevederilor OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, care spun ca actele doveditoare privind realizarea de venituri, precum si nivelul lunar, trimestrial sau anual al acestora, eliberate de angajator sau de organele competente, sunt, dupa caz, urmatoarele:


a) dovada eliberata de angajator sau de entitatile asimilate angajatorului, care au calitatea de platitori de venituri supuse impozitului, din care sa rezulte ca persoana indreptatita a realizat timp de 12 luni in ultimul an anterior nasterii copilului venituri din salarii, sau, dupa caz, de autoritatea competenta, in caz de dizolvare, faliment ori lichidare judiciara a angajatorului;

b) dovada privind veniturile realizate in anul fiscal anterior celui in care s-a nascut copilul si/sau, dupa caz, dovada privind venitul calculat in vederea platii anticipate a impozitului, precum si copia deciziei de impunere, eliberata de autoritatile competente, in cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente si/sau din activitati agricole;

c) dovada eliberata de organele competente, in cazul persoanelor care realizeaza venituri profesionale neimpozabile;

d) dovada eliberata de organele competente, in cazul asociatilor unici, privind veniturile realizate de acestia;

e) adeverinta eliberata de platitorul indemnizatiei de maternitate, potrivit OUG 158/2005
privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobata cu modificari si completari prin Legea 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, de angajator sau, dupa caz, de casa teritoriala de asigurari de sanatate ori de agentia judeteana pentru ocuparea fortei de munca;

f) dovada eliberata de autoritatile competente, de angajatori sau, dupa caz, declaratia pe propria raspundere, din care sa rezulte data de la care solicitantul se afla in concediu crestere copil;

g) copia contractului de munca sau, dupa caz, dovada eliberata de angajatori ori de autoritatile competente straine sau romane, tradusa si legalizata, care sa ateste perioadele in care au fost realizate activitati profesionale si care sunt totalizate conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European si al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala, denumit in continuare Regulamentul nr. 883/2004 si ale Regulamentului (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European si al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere in aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala, precum si veniturile aferente acestor activitati, inclusiv cele provenite din perioadele de somaj si concedii medicale. Aceste prevederi se aplica si persoanelor care au realizat activitati salariale ori independente in statele care aplica prevederile Regulamentului (CEE) nr. 1.408/1971 al Consiliului din 14 iunie 1971 privind aplicarea regimurilor de securitate sociala in raport cu lucratorii salariati si cu familiile acestora, care se deplaseaza in cadrul Comunitatii, pentru situatiile prevazute la art. 90 alin. (1) din Regulamentul nr. 883/2004.

Mentionam faotul ca emiterea documentelor necesare salariatei in vederea depunerii dosarului se poate face de catre angajator, pe baza cererii formulate de salariat si aprobate de angajator, chiar si in perioada in care aceasta se afla in concediu de maternitate.

Cat despre decizia de suspendare a raporturilor de munca, emisa in temeiul prevederilor art. 51 lit. a) din Codul muncii, republicat apreciem ca poate fi emisa de angajator inainte de finalizarea concediului de maternitate, insa in cuprinsul acesteia va trebui mentionata data de la care aceasta isi va produce efectele, respectiv data de la care persoana in cauza va avea contractul individual de munca suspendat.


Concediul de risc maternal

Concediul de risc maternal reprezinta o perioada de suspendare a contractului individual de munca, intervenita ca urmare a riscului pe care l-ar reprezenta pentru salariata gravida sau pentru fatul acesteia, respectiv pentru copil, din pricina specificului locului de munca ocupat.

Potrivit art. 9 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 96/2003, in cazul in care o salariata gravida, lauza sau care alapteaza desfasoara la locul de munca o activitate care prezinta riscuri pentru sanatatea sau securitatea sa ori cu repercusiuni asupra sarcinii si alaptarii, angajatorul este obligat:

sa ii modifice in mod corespunzator conditiile si/sau orarul de munca
ori, daca nu este posibil, sa o repartizeze la alt loc de munca fara riscuri pentru sanatatea sau securitatea sa, conform recomandarii medicului de medicina a muncii sau a medicului de familie, cu mentinerea veniturilor salariale.

Daca insa nici repartizarea la un alt loc de munca nu este posibila, astfel incat angajatorul, din motive justificate in mod obiectiv, nu poate sa indeplineasca aceasta obligatie, salariata gravida, lauza sau care alapteaza are dreptul la concediu de risc maternal.

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!


Data aparitiei:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Conditii de acordare CCC si indemnizatie crestere copil Nota: 3.77 din 5 - 44 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

Comentarii (50)


Alexandra I.
27-Iul-2015

Buna ziua.Am adeverință de absolvire a masterului cu data de 29 iunie dar voi naste intre 5-15 septembrie, deci adeverinta nu ma ajuta pt indemnizatia de sarcină. Astazi am depus dosarul pt somaj dar mi-au spus ca trebuie sa stau 60 de zile in consiliere pt cautarea unui loc de muncă, insa in aceasta perioada voi naste, voi putea obtine totusi indemnizația? Mi-au sugerat ca dupa cele 60 de zile de consiliere, sa intru in concediu maternal, sa suspend somajului si sa depun dosarul de indemnizație dar nu cred că voi putea obtine concediu maternal sau medical pt ca nu am lucrat in ultimele 12 luni,am fost studentă. Nu stiu cum sa mai procedez, va rog sa ma ajutati cu un sfat.

ali levla
04-Iul-2015

Buna! Eu am inceput sa lucrez in septembrie, si am ramas insarcinata in noiembrie! Inainte de septembrie nu am avut un loc de munca. Acum urmeaza sa nasc la inceput de august, si, pentru ca sunt profesor, sunt platit pentru august inclusiv. Contractul meu de munca se incheie pe data de 31 august. Voi putea beneficia de indemnizatie de crestere a copilului?

cornea valentina
25-Mai-2015

Buna ziua, Ma aflu in ccc de la 3 la 4 ani cu indemnizatie lunara de 450 lei. Urmeaza sa nasc in septembrie. La ce venituri se va raporta indemnizatia, la ultimul an lucrat anterior nasterii copilului cu nevoi speciale sau la indemnizatia de care beneficiez acum? Mai pot beneficia de concediul maternal? Sau nu ar avea sens sa il mai solicit, avand valoare de 85% din venitul actual? Multumesc anticipat pt raspuns. Sper sa ma puteti indruma corect!

Nicoleta
14-Apr-2015

Buna ziua, imi puteti spune daca pot beneficia de concediul de cresterea copilului pentru 2 ani daca in ultimele 12 luni muncesc 2 sau 4 ore pe zi? Multumesc frumos

simona r
16-Feb-2015

Buna ziua! Am si eu o problema…Acum 3 zile am aflat ca sunt gravida. Nu stiu exact cate saptamani de sarcina am dar am intre 2 si 5 saptamani. Eu m-am angajat pe 20 octombrie 2014, si dupa calculele mele copilul se va naste in octombrie…ceea ce inseamna ca voi avea 11 luni de vechime. Am cum sa fac ceva, sa platesc din urma sau nu stiu ce solotii ar mai fi pentru a beneficia de indemnizatia de crestere a copilului?

 

ClubLegislatiaMuncii.ro - intrebarea zilei

 
De Unde Stie Angajatorul Daca Tatal Copilului Primeste Supliment De Insertie ?Intrebare: Daca un angajat ( tatal copilului ) primeste supliment de insertie ( fara sa fi fost in concediu ingrijire copil ) , este obligat sa anunte firma despre acest lucru ? Avem un caz , un salariat ( tatal copilului ) care a fost concediat disciplinar ; a dat firma in judecata si in Instanta a prezentat niste taloane din care rezulta ca primea stimulentul de insertie , dar nu anuntat niciodata firma despre faptul ca primeste acest stimulent , nici macar cu ocazia sedintei de cercetare disci
 

Raspuns: Puteti sa-mi raspundeti la ultima mea intrebare ? pe adeverinta tip nu scrie ca este pentru acordare... citeste tot raspunsul aici


Descarca GRATUIT
“Evaluarea Angajatilor - Modele si explicatii ”
exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
 

Legislatia Muncii s-a schimbat!

 
Descarca GRATUIT raportul special
Evaluarea Angajatilor - Modele si explicatii
 
Toate modificarile sunt explicate detaliat in raportul
 
"Evaluarea Angajatilor - Modele si explicatii "

» Alte Newslettere Gratuite
 

 

 

 

 
 
  
Codul Muncii s-a schimbat!
Atentie la modificarile din REVISAL si Evaluarea Angajatilor aparute in 2015 !

Descarcati gratuit Raportul Special

"Evaluarea Angajatilor - Modele si explicatii "

Da, vreau sa primesc newsletterul Legislatia Muncii
[x]