legislatiamuncii.ro cauta meniu
Diurna Legala
 

Conditii de acordare concediu crestere copil 2015


Conditiile pentru a beneficia de indemnizatie crestere copil sunt similare cu cele pentru acordarea stimulentului de care beneficiaza persoana indreptatita, dar care revine in activitate, realizand venituri impozabile.

1. Concediu crestere copil /concediu de maternitate

Concediul pentru cresterea copilului nu se confunda cu concediul de maternitate, avand in vedere urmatoarele aspecte:

Concediu crestere copil

se acorda optional, la cererea oricaruia dintre parintii copilului;
este conditionat de realizarea de venituri impozabile o perioada de 12 luni in ultimul an anterior nasterii copilului;
se acorda pe o perioada lunga de timp, respectiv pana cand copilul implineste 2 ani, iar in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
poate fi efectuat numai dupa concediul de maternitate obligatoriu.

Concediu de maternitate

Timpul de munca si Programul de lucru
Timpul de munca si Programul de lucru

Vezi detalii aici

KIT-ul de documente instant obligatorii din  Legislatia Muncii si Salarizare
KIT-ul de documente instant obligatorii din Legislatia Muncii si Salarizare

Vezi detalii aici

Informatii fierbinti din spatele usilor inchise ale Ministerului Muncii
Informatii fierbinti din spatele usilor inchise ale Ministerului Muncii

Vezi detalii aici
se acorda mamei si are caracterul unui concediu medical;
necesita un stagiu de cotizare de o luna in ultimele 12 luni anterioare lunii de acordare a concediului medical de maternitate;
se acorda in functie de recomandarea medicului;
concediul de maternitate prenatal este optional, in timp ce concediul postnatal este obligatoriu pentru o perioada de 42 de zile dupa nasterea copilului.

2. Concediu crestere copil /concediu ingrijire copil bolnav

Este necesar sa facem aceasta distinctie, deoarece confuzia este frecventa si ea s-a datorat reglementarii celor doua tipuri de concedii in aceeasi sectiune a Legii nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.

Concediu ingrijire copil bolnav

este un concediu medical care se poate acorda oricaruia dintre parinti atunci cand copilul este bolnav;
se acorda pana la o anumita varsta a copilului (7 ani, respectiv 18 ani daca copilul sufera de afectiuni intercurente);
are o durata limitata anual (45 zile pe an);
necesita un stagiu de cotizare de o luna in ultimele 12 anterioare lunii de acordare a concediului medical.


3. Concediu crestere copil /concediu paternal

Confuzia dintre cele doua tipuri de concedii se datoreaza momentului in care ele se acorda, precum si faptului ca ambele pot fi solicitate de tatal copilului.

Concediu paternal

se acorda potrivit Legii nr. 210/1999 privind concediul paternal si, spre deosebire de concediul pentru cresterea copilului, nu este un concediu de asigurari sociale;
se acorda dupa nasterea copilului, dar nu mai tarziu de 8 saptamani de la acest moment;
indemnizatia aferenta acestui concediu se suporta din fondul de salarii al angajatorului, iar nu din bugetul asigurarilor sociale de stat.


Cum se calculeaza indemnizatia de crestere copil 2015


Modul de calcul al acesteia il gasiti in articolulMod de calcul indemnizatie crestere copil


Actele necesare pentru obtinerea indemnizatiei de crestere a copilului sunt prevazute laart.6 alin. (5) din Norma metodologica de aplicare a prevederilor OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor.

Cititi mai multe: Acte necesare indemnizatie crestere copil.


Emiterea documentelor necesare salariatei in vederea depunerii dosarului se poate face de catre angajator, pe baza cererii formulate de salariat si aprobate de angajator, chiar si in perioada in care aceasta se afla in concediu de maternitate.


Cat despre decizia de suspendare a raporturilor de munca, emisa in temeiul prevederilor art. 51 lit. a) din Codul muncii, republicat apreciem ca poate fi emisa de angajator inainte de finalizarea concediului de maternitate, insa in cuprinsul acesteia va trebui mentionata data de la care aceasta isi va produce efectele, respectiv data de la care persoana in cauza va avea contractul individual de munca suspendat.


Mai multe informatii despreConcediu de crestere copil acordat pentru tatagasiti aici


Concediul de risc maternal

Concediul de risc maternal reprezinta o perioada de suspendare a contractului individual de munca, intervenita ca urmare a riscului pe care l-ar reprezenta pentru salariata gravida sau pentru fatul acesteia, respectiv pentru copil, din pricina specificului locului de munca ocupat.


Potrivit art. 9 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 96/2003, in cazul in care o salariata gravida, lauza sau care alapteaza desfasoara la locul de munca o activitate care prezinta riscuri pentru sanatatea sau securitatea sa ori cu repercusiuni asupra sarcinii si alaptarii, angajatorul este obligat:

sa ii modifice in mod corespunzator conditiile si/sau orarul de munca
ori, daca nu este posibil, sa o repartizeze la alt loc de munca fara riscuri pentru sanatatea sau securitatea sa, conform recomandarii medicului de medicina a muncii sau a medicului de familie, cu mentinerea veniturilor salariale.


Daca insa nici repartizarea la un alt loc de munca nu este posibila, astfel incat angajatorul, din motive justificate in mod obiectiv, nu poate sa indeplineasca aceasta obligatie, salariata gravida, lauza sau care alapteaza are dreptul la concediu de risc maternal.

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!


Data aparitiei: 14 Septembrie 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Conditii de acordare concediu crestere copil 2015 Nota: 3.87 din 5 - 56 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

Comentarii (50)


Alexandra I.
27-Iul-2015

Buna ziua.Am adeverință de absolvire a masterului cu data de 29 iunie dar voi naste intre 5-15 septembrie, deci adeverinta nu ma ajuta pt indemnizatia de sarcină. Astazi am depus dosarul pt somaj dar mi-au spus ca trebuie sa stau 60 de zile in consiliere pt cautarea unui loc de muncă, insa in aceasta perioada voi naste, voi putea obtine totusi indemnizația? Mi-au sugerat ca dupa cele 60 de zile de consiliere, sa intru in concediu maternal, sa suspend somajului si sa depun dosarul de indemnizație dar nu cred că voi putea obtine concediu maternal sau medical pt ca nu am lucrat in ultimele 12 luni,am fost studentă. Nu stiu cum sa mai procedez, va rog sa ma ajutati cu un sfat.

ali levla
04-Iul-2015

Buna! Eu am inceput sa lucrez in septembrie, si am ramas insarcinata in noiembrie! Inainte de septembrie nu am avut un loc de munca. Acum urmeaza sa nasc la inceput de august, si, pentru ca sunt profesor, sunt platit pentru august inclusiv. Contractul meu de munca se incheie pe data de 31 august. Voi putea beneficia de indemnizatie de crestere a copilului?

cornea valentina
25-Mai-2015

Buna ziua, Ma aflu in ccc de la 3 la 4 ani cu indemnizatie lunara de 450 lei. Urmeaza sa nasc in septembrie. La ce venituri se va raporta indemnizatia, la ultimul an lucrat anterior nasterii copilului cu nevoi speciale sau la indemnizatia de care beneficiez acum? Mai pot beneficia de concediul maternal? Sau nu ar avea sens sa il mai solicit, avand valoare de 85% din venitul actual? Multumesc anticipat pt raspuns. Sper sa ma puteti indruma corect!

Nicoleta
14-Apr-2015

Buna ziua, imi puteti spune daca pot beneficia de concediul de cresterea copilului pentru 2 ani daca in ultimele 12 luni muncesc 2 sau 4 ore pe zi? Multumesc frumos

simona r
16-Feb-2015

Buna ziua! Am si eu o problema…Acum 3 zile am aflat ca sunt gravida. Nu stiu exact cate saptamani de sarcina am dar am intre 2 si 5 saptamani. Eu m-am angajat pe 20 octombrie 2014, si dupa calculele mele copilul se va naste in octombrie…ceea ce inseamna ca voi avea 11 luni de vechime. Am cum sa fac ceva, sa platesc din urma sau nu stiu ce solotii ar mai fi pentru a beneficia de indemnizatia de crestere a copilului?

 

ClubLegislatiaMuncii.ro - intrebarea zilei

 
Daca I Se Va Acorda Diurna Si In Ce Suma ?Intrebare: Institutie publica. Consilierul juridc al institutiei noastre, recent angajat, va trebui sa se deplaseze peste 2 saptamani la un proces, in afara localitatii, la Curtea de apel pentru a reprezenta interesele institutiei noastre. Distanta dintre cele 2 localitati este de 42,1 km. - Institutia este obligata sa ii acorde diurna consilierului juridic pentru ziua respectiva ? - Diurna se considera ca este un drept salarial ? - Cat /ce suma i se va acorda ? - Diurna i se va incorpora
 

Raspuns: Cat timp salariatul nu este delegat pentru 12 ore minim atunci intr-adevar nu poate primi diurna, co... citeste tot raspunsul aici


Descarca GRATUIT
“Impozitul pe salarii. Modificarile aduse de Noul Cod Fiscal”
exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
 

Noul Cod Fiscal modifica impozitarea salariilor si a contributiilor

 
Descarca GRATUIT raportul special
Impozitul pe salarii. Modificarile aduse de Noul Cod Fiscal
 
Toate modificarile sunt explicate detaliat in raportul
 
"Impozitul pe salarii. Modificarile aduse de Noul Cod Fiscal"

 

 

 

 

 
 
  
IMPOZITUL PE SALARII S-A SCHIMBAT!
Atentie la modificarile din Noul Cod Fiscal aduse impozitarii si contributiilor aferente salariilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Impozitul pe salarii. Modificarile aduse de Noul Cod Fiscal"

Da, vreau sa primesc newsletterul Legislatia Muncii
[x]