Cu cat vor creste cheltuielile cu pensiile in urmatorii ani

19 Aprilie 2013
19 Aprilie 2013
Resurse UmanepensiiUEcrestere cheletuieli pensii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Pana in anul 2060 cheltuielile cu pensiile vor reprezenta 13,5% din produsul intern brut, fiind estimata o crestere de 3,7 puncte procentuale fata de 2010, asa cum se arata in Programul de Convergenta pentru perioada 2013 - 2016, publicat joi de Ministerul Finantelor Publice.

Potrivit documentului citat, o tendinta similara de crestere a cheltuielilor cu pensiile se va inregistra si in Bulgaria, unde aceste cheltuieli vor reprezenta 11% din PIB, in conditiile in care, in 2010, acestea reprezentau 9,9% din PIB.

Pe de alta parte, in Polonia evolutia cheltuielilor cu pensiile va fi descrescatoare, in conditiile in care, in 2010, cheltuielile se situau la 11,8% din PIB iar in 2060 este asteptata o valoare de 9,6% din PIB. In Italia, in 2060 acest procent va fi de 14,4%, in scadere cu 0,9 puncte procentuale fata de nivelul din 2010 iar in Danemarca cheltuielile cu pensiile vor scadea la 9% din PIB, respectiv cu 1,1 pp.

Per total, in UE 27 media va fi de 12,7% din PIB pentru cheltuielile cu pensiile, in crestere fata de 2010 cu 1,4 puncte procentuale, iar in zona euro va exista o crestere cu 2,2 puncte procentuale pana in 2060, ajungand la 14% din PIB.

"Pentru Romania, proiectia de crestere a cheltuielilor legate de imbatranirea populatiei, conform ultimului raport privind sustenabilitatea, este de 5,4 pp din PIB pentru perioada 2010-2060 (peste media europeana de 2,9 pp din PIB). Pe principalele componente de cheltuieli 3,7 pp din PIB reprezinta cresterea cheltuielilor pentru pensii (media europeana 1,4 pp), iar 2,1 pp din PIB cresterea cheltuielilor legate de ingrijirea sanatatii si ingrijirea pe termen lung (media europeana 2,0 pp)", se arata in document.

Majorarea cheltuielilor legate de imbatranirea populatiei peste media europeana este legata de procesul accelerat de imbatranire a populatiei, aplicarea indexarii exclusiv cu inflatia din 2030 si varsta de pensionare relativ redusa (63 de ani femei, 65 de ani barbati).


Sursa: Agerpres
NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]