Angajati cu program de lucru sub 4 ore: durata instruirii introductiv generale si a celei la locul de munca
Intrebare: Cum se procedeaza cu instruirea unui angajat al carui program de lucru este de 4 ore pe zi sau mai putin? Se efectueaza instruirea introductiv generala timp de 8 ore, urmata apoi de alte 8 ore pentru instructajul la locul de munca, tinand angajatul suplimentar la munca, sau se organizeaza timp de 8 ore instruirea introductiv generala in doua zile, urmata apoi de alte 2 zile pentru instruriea la locul de munca?
Raspuns: Instruirea introductiv-generala si instruirea la locul de munca se fac:
a) la angajarea lucratorilor definiti conform art. 5 lit. a) din Legea 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca;
b) lucratorilor detasati de la o intreprindere si/sau unitate la alta;
c) lucratorilor delegati de la o intreprindere si/sau unitate la alta;
d) lucratorului pus la dispozitie de catre un agent de munca temporar.
Legis Plus Legislatia Muncii
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
40 Modele de Regulament Intern
In plus, instruirea la locul de munca se face si lucratorilor care isi schimba locul de munca in cadrul intreprinderii si/sau al unitatii.
Conform art. 5 lit. a) din Legea 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca, lucratorul este persoana angajata de catre un angajator, potrivit legii, inclusiv studentii, elevii in perioada efectuarii stagiului de practica, precum si ucenicii si alti participanti la procesul de munca, cu exceptia persoanelor care presteaza activitati casnice.
Durata instruirii introductiv-generale depinde de specificul activitatii si de riscurile pentru securitate si sanatate in munca, precum si de masurile si activitatile de prevenire si protectie la nivelul intreprinderii si/sau al unitatii, in general. Angajatorul stabileste prin instructiuni proprii durata instruirii introductiv-generale, dar aceasta nu va fi mai mica de 8 ore.
Durata instruirii la locul de munca depinde de riscurile pentru securitate si sanatate in munca, precum si de masurile si activitatile de prevenire si protectie la nivelul fiecarui loc de munca, post de lucru si/sau fiecarei functii exercitate.
Durata instruirii la locul de munca nu va fi mai mica de 8 ore si se stabileste prin instructiuni proprii de catre conducatorul locului de munca respectiv, impreuna cu:
- angajatorul care si-a asumat atributiile din domeniul securitatii si sanatatii in munca; sau
- lucratorul desemnat; sau
- un lucrator al serviciului intern de prevenire si protectie; sau
- serviciul extern de prevenire si protectie.
Conform art. 20 alin. (2) din Legea 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca, instruirea lucratorilor se face in timpul programului de lucru.
In concluzie, atat durata instruirii introductiv-generale, cat si durata instruirii la locul de munca se stabilesc prin instructiuni proprii si nu pot fi mai mici de 8 ore. Ambele instruiri trebuie sa se desfasoare in timpul programului de lucru.
Indiferent de durata programului de lucru, riscurile pentru securitate si sanatate in munca si masurile de prevenire si protectie intr-o intreprindere sunt aceleasi, nu cresc proportional cu numarul de ore lucrate.