Conditii pentru scutirea de la plata impozitului pe venit. Ce trebuie sa stie cei care lucreaza in IT

Mara Dobrin
Mara Dobrin
09 August 2018
09 August 2018
Mara Dobrin
Mara Dobrin
conditii scutire impozit pe venitscutire impozit angajati itscutire impozit pe venit
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Managerii HR precum si angajatorii sunt familiarizati cu faptul ca, potrivit prevederilor Codului fiscal, persoanele fizice sunt scutite de la plata impozitului pe venit pentru veniturile realizate din venituri din salarii si asimilate salariilor, ca urmare a desfasurarii activitatii de creare de programe pentru calculator.

Incadrarea in activitatea de creare de programe pentru calculator:

- se face prin ordin comun al ministrului muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice, al ministrului pentru societatea informationala, al ministrului educatiei si cercetarii stiintifice si al ministrului finantelor publice.

Tocmai de aceea fost aprobat Ordinul nr. 1168/2017 /492/2018/3.024/2018 /3.337/2017 de Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale, Ministerul Muncii si Justitiei Sociale, Ministerul Educatiei Nationale, Ministerul Finantelor Publice.  


"O societate poate angaja un salariat, care are doar diploma de bacalaureat, pe o functie specifica activitatii de creare de programe pentru calculator, ce desfasoara o activitate specifica de creare de programe pentru calculator, are contract de munca si fisa de post cu atributii in I.T, iar societatea pe care se angajeaza realizeaza venituri doar din activitatea de creare de programe pentru calculator? Acest salariat poate sa fie scutit de plata impozitului pe salarii?"



Raspunsul specialistilor:


Incepem prin a preciza ca, potrivit art. 1 alin. (1) lit. c) din Ordinul mentionat mai sus, angajatii operatorilor economici care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei, al caror obiect de activitate include crearea de programe pentru calculator (cod CAEN 5821, 5829, 6201, 6202, 6209), beneficiaza de scutirea de impozit pe veniturile din salarii si asimilate salariilor, prevazuta la art. 60 pct. 2 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:

c) detin o diploma acordata dupa finalizarea unei forme de invatamant superior de lunga durata sau de scurta durata sau detin o diploma acordata dupa finalizarea ciclului I de studii universitare de licenta, eliberata de o institutie de invatamant superior acreditata sau detin o diploma de bacalaureat si urmeaza cursurile unei institutii de invatamant superior acreditate si presteaza efectiv una dintre activitatile prevazute in anexa;

IMPORTANT!

Persoanele care NU detin diploma de studii universitare de licenta ci detin doar diploma de bacalaureat, trebuie sa mai indeplineasca o conditie si anume sa urmeze cursurile unei institutii de invatamant superior acreditate, adica sa fie studenti.

In aceste conditii, daca salariatul in cauza nu are calitatea de student, nu poate sa fie scutit de la plata impozitului pe venit chiar daca celelalte conditii ale ordinului sunt ideplinite.


Sursa: PortalCodulMuncii


NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]