legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Necorespunderea profesionala si abaterea disciplinara nu pot fi sanctionate cu retinerea tichetelor de masa

necorespunderea profesionalaLegea nr. 108/1999inspectia munciireducerea salariului


Angajatorul doreste sa introduca in Contractul colectiv de munca la nivel de unitate, in conformitate cu art. 2 lit. c) din Norma de aplicare a Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa, criterii de acordare a tichetelor de masa, dar si criterii de neacordare a acestora. Angajatorul doreste sa "lege" aceste criterii de neacordare a tichetelor de masa unor angajati care desi au fost prezenti efectiv la munca, in zilele respective, nu si-au indeplinit corespunzator sarcinile de productie sau au savarsit abateri disciplinare, acestea nefiind trecute prin procedura cercetarii disciplinare conform art. 247-252 din Legea nr. 53/2003. Vom stabili in ce masura poate angajatorul sa actioneze in acest mod si daca incalca legea incercand sa introduca in CCM astfel de criterii.

Solutia consultantului:

Intr-adevar, conform art. (2) lit. c) din Norma de aplicare a prevederilor Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa, angajatorii, impreuna cu organizatiile sindicale legal constituite sau cu reprezentantii salariatilor, dupa caz, vor stabili prin contractele colective de munca clauze privind acordarea alocatiei individuale de hrana sub forma tichetelor de masa, care sa prevada criteriile de selectie privind stabilirea salariatilor care primesc tichete de masa tinand seama de conditiile concrete de lucru in care isi desfasoara activitatea unele categorii de salariati, de prioritatile socioprofesionale si de alte elemente specifice activitatii.

Insa aceste criterii trebuie stabilite in contractul colectiv de munca cu respectarea prevederilor legale. Or, criteriile expuse de dumneavoastra nu respecta prevederile legale. Astfel, sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul, in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara, sunt expres si limitativ prevazute la art. 248 alin. (1) din Codul muncii, dupa cum urmeaza:
- avertismentul scris;
- retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea,
pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
- reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
- reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
- desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

Angajatorul nu poate aplica o alta sanctiune disciplinara decat cele prevazute la art. 248 alin. (1) din
Codul muncii si nici nu poate inscrie in regulamentul intern alte asemenea sanctiuni.
Un alt regim sanctionator poate fi stabilit numai prin statute profesionale aprobate prin lege speciala
astfel cum se prevede la art. 248 alin. (2) din Codul muncii.

De asemenea, in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat, angajatorul poate dispune concedierea pentru necorespundere profesionala cu respectarea prevederilor legale. Astfel, legiuitorul a stabilit expres consecintele faptelor indicate in speta (abateri disicplinare, necorespundere profesionala), printre acestea neregasindu-se si retinerea tichetelor de masa.

In consecinta, angajatorul incalca dispozitiile Codului muncii daca sanctioneaza disciplinar un salariat pentru necorespundere profesionala prin neacordarea unuia sau mai multor tichete de masa
Salariatul se poate adresa instantei de judecata pentru anularea masurilor dispuse de angajator cu nerespectarea prevederilor legale.

Totodata, in baza art. 19 lit. i) din Legea nr. 108/1999 privind infiintarea si organizarea Inspectiei Muncii, republicata, inspectorul de munca poate sa dispuna angajatorului masuri, in vederea remedierii intr-un timp determinat a neconformitatilor constatate, iar neindeplinirea masurilor dispuse constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei in baza art. 23 alin. (1) lit. b) din acelasi act normativ.

de LegislatiaMuncii.ro


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
necorespunderea profesionalaLegea nr. 108/1999inspectia munciireducerea salariului

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 12 Noiembrie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Necorespunderea profesionala si abaterea disciplinara nu pot fi sanctionate cu retinerea tichetelor de masa Nota: 5 din 5 - 1 vot.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Cercetare disciplinaraIntrebare: In cazul unei cercetari disciplinare, convocarea la cercetare disciplinara se poate efectua prin e-mail sau alta metoda online? De asemenea, intrevederea comisiei cu salariatul cercetat poate avea loc online, mai ales ca salariatul are contract de munca la domiciliu?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Salariata revenita din CCC. Modificare functie. Incetare CIM in perioada de probaIntrebare: O salariata revine din concediu crestere copil pana la 2 ani pe postul suspendat. Angajatorul ii propune un alt post in alt departament, salariata accepta. Se poate pune perioada de proba pentru noua pozitie? In aceasta situatie pot sa ii incetez contractul dupa perioada de proba? sau trebuie sa respect cele 6 luni de la revenirea din suspendare?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Regulamentul Intern - Ce verifica inspectorii veniti in control?
Descarcati GRATUIT raportul special

"Regulamentul Intern - Ce verifica inspectorii veniti in control?"
 

 


 
Angajarea - pasii catre o recrutare de succes
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Regulamentul Intern - Ce verifica inspectorii veniti in control?"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]