Cercetarea evenimentelor are ca scop stabilirea imprejurarilor si a cauzelor care au condus la producerea acestora, a reglementarilor legale incalcate, a raspunderilor si a masurilor ce se impun a fi luate pentru prevenirea producerii altor cazuri similare si, respectiv, pentru determinarea caracterului evenimentului.
Obligatia cercetarii evenimentelor care au produs incapacitate temporara de munca revine angajatorului la care s-a produs evenimentul.
Cercetarea unui eveniment nu este obligatia angajatorului, ci se efectueaza de catre inspectoratul teritorial de munca pe raza caruia s-a produs acesta, in urmatoarele cazuri:
- cand lucratorii au suferit o invaliditate evidenta;
- cand victimele sunt cetateni straini sau
- cand printre victime se afla cetateni straini, cand cercetarea se efectueaza de catre inspectoratul teritorial de munca pe raza caruia s-a produs evenimentul.
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Definitii
Evenimentul este accidentul care a antrenat decesul sau vatamari ale organismului, produs in timpul procesului de munca ori in in - deplinirea indatoririlor de serviciu, situatia de persoana data disparuta sau accidentul de traseu ori de circulatie, in conditiile in care au fost implicate persoane angajate, incidentul periculos, pre cum si cazul susceptibil de boala profesionala sau legata de profesiune.
Accidentul care produce incapacitate temporara de munca (ITM) este accidentul care produce incapacitate temporara de munca de cel putin 3 zile calendaristice consecutive, confirmata prin certificat medical sau, dupa caz, prin alte documente medicale, potrivit prevederilor legale.