In cazul accidentelor prin electrocutare este evident ca numai intamplator se poate acorda prim ajutor calificat. Din acest motiv, succesul primului ajutor depinde de competenta celor prezenti in momentul accidentului.
In practica se intalnesc doua situatii:
1. Accidentatul nu se poate desprinde de instalatia electrica
2. Accidentatul s-a desprins de instalatia electrica, nemaifiind in contact cu aceasta si nici in imediata ei apropiere
In ambele situatii, persoana care actioneaza pentru a acorda un prim ajutor, salvatorul (salvatorii), trebuie sa constate cu operativitate situatia concreta a victimei si sa hotarasca modul de actionare, astfel incat sa nu-si pericliteze propria integritate corporala sau chiar viata, expunandu-se aceluiasi risc.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Portal Codul Muncii
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Sanctiune
Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 de lei la 6.000 de lei nerespectarea obligatiei legale de a lua masurile necesare pentru a acorda prim ajutor, potrivit art. 39 alin. (6) lit. a) din Legea nr. 319/2006.
Operatiile de prim ajutor in cazul unui accident prin electrocutare
I. Scoaterea accidentatului de sub influenta curentului electric, in cazul in care acesta nu s-a putut desprinde de instalatia electrica
Exista doua situatii distincte determinate de tensiunea de lucru:
1. Daca tensiunea de lucru este sub 1.000 V, veti proceda in felul urmator:
* Actionati pentru intreruperea tensiunii prin deschiderea intrerupatorului de alimentare, iar in lipsa acestuia, prin deschiderea separatorului, scoaterea sigurantelor, scoaterea din priza, de la caz la caz.
* Daca scoaterea de sub tensiune a instalatiei necesita prea mult timp, reducand operativitatea interventiei, scoateti accidentatul de sub tensiune prin utilizarea oricaror materiale sau echipamente electroizolante care sunt la indemana, astfel incat sa se reuseasca indepartarea acestuia de zona de pericol.
Daca persoana electrocutata este in contact cu instalatia electrica si se afla si la inaltime, exista pericolul caderii ei. De aceea, trebuie sa luati masuri de evitare a acestei consecinte. Puteti fie sa sprijiniti accidentatul cu proptele izolante, fie sa organizati atenuarea caderii prin prinderea victimei ori prin plasarea pe sol a unor suporturi groase la locul eventualei caderi – paie, materiale textile, crengi etc.
2. Daca tensiunea de lucru este peste 1000 V, trebuie stiut faptul ca insasi apropierea de accidentat poate prezenta pericol pentru salvator, din cauza tensiunii de pas.
Deconectarea instalatiei (scoaterea de sub tensiune) va putea fi efectuata numai de catre o persoana care cunoaste bine instalatia. Scoaterea accidentatului din instalatii aflate sub tensiune este permisa numai dupa deconectarea acesteia.
Scoaterea accidentatului din instalatia aflata sub tensiune este permisa numai in statiile electrice unde operatia se executa de catre personalul special instruit in acest sens si care utilizeaza mijloace de protectie electroizolante adecvate: cizme si manusi de inalta tensiune, stanga de manevra corespunzatoare tensiunii nominale a instalatiei.
Daca accidentatului i s-au aprins hainele din cauza arcului electric provocat ca urmare a atingerii instalatiei electrice, imediat dupa ce este indepartat de sub tensiune se va actiona pentru stingerea hainelor aprinse. Este de preferat ca accidentatul sa fie culcat la pamant in timpul interventiei, deoarece miscarea acestuia ca o „torta vie” ingreuneaza actiunile de salvare.
II. Determinarea starii accidentatului
Dupa scoaterea accidentatului de sub tensiune si in afara pericolului generat de aceasta, se va determina starea clinica a victimei printr-o examinare rapida, deoarece tot ceea ce se va face in continuare depinde de aceasta stare.
Examinarea starii clinice depinde de starea accidentatului:
> accidentatul este constient;
> accidentatul este inconstient;
> accidentatul prezinta vatamari sau rani.
Daca accidentatul este constient
In aceasta situatie examinarea este usurata de faptul ca se poate comunica cu accidentatul si i se pot adresa intrebari:
* ce te supara?
* ai ameteli?
* ai greata?
* ai dificultati in respiratie?
* te supara inima?
In timpul intrebarilor se cauta vizual eventualele semne exterioare ale starii de rau:
* paloarea sau roseata excesiva
* transpiratia fetei si a palmelor;
* prezenta si caracteristicile respiratiei si ale pulsului.
In cazul unei stari de rau se cheama imediat salvarea.
Daca accidentatul este inconstient
Se considera in stare de inconstienta acel accidentat caruia ii lipsesc reflexele de autoaparare si capacitatea de miscare autonoma. Functiile vitale de baza – respiratia si circulatia – pot fi satisfacatoare.
In aceasta situatie, pentru a determina starea clinica a victimei, procedati in felul urmator:
* Daca in urma accidentului prin electrocutare nu au rezultat vatamari si leziuni care ar contraindica intr-un mod evident miscarea si deplasarea accidentatului (de exemplu: cadere cu grave leziuni si vatamari, fracturi, hemoragii), asezati accidentatul intr-o pozitie care sa permita examinarea sa, respectiv in pozitie culcat pe spate pe o suprafata plana si suficient de rigida.
* Desfaceti hainele la gat, piept si zona abdominala.
* Verificati starea respiratiei si existenta pulsului.
* In cazul lipsei functiilor vitale, fara a mai tine seama de eventualele interdictii de miscare, i se va face accidentatului respiratie artificiala sau reanimare cardio-respiratorie.
Atentie!
Chiar daca prin electrocutare accidentatul nu a suferit leziuni care sa ii dea stari de rau, nici macar trecatoare, el trebuie tinut in repaus timp de 30-60 de minute si supus apoi unei consultatii medicale.
Orice persoana care a suferit un accident prin electrocutare va fi transportata la spital pentru supraveghere medicala, deoarece ulterior accidentului pot surveni tulburari de ritm cardiac.