Veniturile din salarii realizate de persoanele cu handicap grav sau accentuat, incadrate cu contract individual de munca, au devenit venituri neimpozabile cu data de 1 mai 2005, indiferent daca veniturile erau realizate la locul unde salariatul avea functia de baza sau nu. In prezent, potrivit art. 55, lit. k1) alin. (4) din Codul fiscal, vor fi scutite de la plata impozitului pe salarii numai veniturile din salarii realizate de catre persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat.
Aceasta categorie de persoane a beneficiat in perioada 2000 - 2004 de deduceri personale suplimentare acordate in functie de gradul de handicap sau de invaliditate, nefiind scutite de la plata impozitului pe salarii. Exonerarea de la impozit a veniturilor din salarii realizate de aceste persoane s-a vrut a fi elementul de echilibrare a eliminarii deducerilor suplimentare acordate acestora dupa introducerea cotei de 16%.
Angajatorii, persoanele juridice, publice sau private, care au cel putin 50 de angajati, au obligatia de a angaja persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati. Prevederi privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap – Legea nr. 448/2006 cu modificarile si completarile ulterioare – permite angajatorilor care nu angajeaza persoane cu handicap in conditiile mentionate mai sus sa poata opta pentru indeplinirea uneia dintre urmatoarele obligatii:
a) sa plateasca lunar catre bugetul de stat o suma reprezentand 50% din salariul de baza minim brut pe tara inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap; salariul de baza minim brut pe tara este salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, stabilit prin hotarare a Guvernului, in vigoare in luna pentru care se plateste suma datorata bugetului de stat in cazul neangajarii persoanelor cu handicap;
b) sa achizitioneze produse sau servicii de la unitati protejate autorizate, pe baza de parteneriat, in suma echivalenta cu suma datorata la bugetul de stat cu suma reprezentand 50% din salariul de baza minim brut pe tara inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap. Achizitionarea produselor sau serviciilor de la unitatile protejate se realizeaza lunar, in baza unui contract, insotit de factura si de dovada platii.
40 Modele de Regulament Intern
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Inspectia Muncii este institutia desemnata pentru monitorizarea si controlul respectarii conditiilor de mai sus.