Reguli de securitate si sanatate in munca la turnarea betoanelor

sanatatesecuritatebetoane
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

La locurile de preparare a betoanelor se vor afisa instructiuni specifice privind modul de lucru a instalatiilor de preparare, atragandu-se atentia asupra punctelor in care exista pericol de accidentare si unde vor fi afisate indicatoare de avertizare.

Se interzice accesul personalului muncitor strain de formatia de lucru, in zona de lucru a instalatiei de preparare a betoanelor.

Incaperile in care se manipuleaza ciment, filler, var etc. vor fi prevazute cu ventilatie naturala sau mecanica.

Lucratorii care manipuleaza materiale pulverulente vor purta obligatoriu echipamentul de protectie corespunzator.

La lucrul cu concasoare se vor respecta masurile de securitate si sanatate in munca aferente exploatarii si intretinerii echipamentelor de munca.

Elevatoarele, mecanismele de ridicat, ciururile pentru sortat, buncarele, jgheaburile si alte instalatii pentru alimentarea cu agregate si prelucrarea acestora in vederea prepararii betonului si mortarului vor fi marcate cu tablite de avertizare pentru interzicerea trecerii lucratorilor pe sub ele.

Spalatoarele de agregate cu snec vor fi acoperite cu capace sau cu plase de sarma dese.

Se interzic urmatoarele in timpul procesului tehnologic de turnare a betonului:
– curatirea tobei betonierei si a jgheabului de descarcare a betonului, precum si executarea unor lucrari de intretinere sau de reparatii. Aceste activitati sunt permise numai dupa oprirea instalatiei de preparare si deconectarea de la sursa de alimentare cu energie electrica;
– circulatia sau stationarea personalului muncitor sub gurile de descarcare ale instalatiei de preparare a betoanelor;
– accesul personaluluimuncitor sub cupa betonierei centralei de beton sau sub cupa de alimentare cu agregate atunci cand aceasta este ridicata, dar nu este blocata;
– curatirea si spalarea instalatiei de preparare a betoanelor se face numai dupa ce sursele de actionare vor fi intrerupte.

Coborarea personalului muncitor in interiorul buncarelor sau silozurilor este permisa numai cu aprobarea scrisa a responsabilului de activitate. Coborarea se va putea face numai dupa luarea in prealabil a urmatoarelor masuri:
– iluminarea interioara cu lampi electrice portative de 24V;
– oprirea completa a instalatiei de preparare a betoanelor;
– legarea personalului muncitor ce coboara, cu centuri de siguranta si franghie dirijata si supravegheata din exterior;
– asigurarea unor platforme de lucru demontabile introduse prin gura superioara a buncarului sau silozului si de pe care se vor face curatirea, intretinerea si repararea.

Jgheaburile si tobele instalate pentru prepararea betoanelor, cu mers continuu, trebuie acoperite in timpul functionarii cu un capac sau plasa de sarma manevrata manual sau electric.

Se interzice interventia personalului muncitor, in timpul functionarii, in toba de amestec sau in cupa malaxorului. Se interzice ajutarea descarcarii din instalatia de amestecare cu lopeti sau alte mijloace. In caz de avarie, curatirea instalatiei se va efectua dupa deconectarea acesteia de la sursa de alimentare si blocarea elementelor mobile.

Se interzice ridicarea personalului muncitor cu troliul instalatiei.

Platformele si scarile ce deservesc instalatia de preparare a betoanelor vor fi prevazute cu balustrade de protectie.

In cazul in care transportorul elicoidal pentru ciment s-a infundat, pentru depanare, se va opri utilajul, se va deconecta de la retea si se vor scoate sigurantele de la tablou. In timpul depanarii se va pune un indicator de avertizare in care se va mentiona: „utilaj in reparatie“, „conectarea la retea este interzisa“.

Cupa instalatiei de alimentare a betonierei va fi dotata cu limitatoare de cursa la urcare si coborare. Functionarea acesteia va fi verificata periodic, in conformitate cu prescriptiile cuprinse in cartea tehnica a acestora si se va incheia obligatoriu un proces-verbal.

Se va asigura in permanenta curatenia in jurul instalatiei de preparare a betoanelor si degajarea cailor de acces.

Curatirea zonei de sub cupa de agregate va fi facuta numai dupa blocarea acesteia in pozitia ridicata si dupa intreruperea si scoaterea instalatiei electrice de sub tensiune. Din proiectare, grilajul de protectie trebuie asigurat astfel incat la deschiderea acestuia sa se intrerupa alimentarea cu curent electric.

Personalul muncitor care manevreaza instalatia de amestecat betoane actionata electric va sta pe platforme de lucru prevazute cu covoare de protectie din cauciuc si va fi dotat cu cizme si manusi electroizolante.

Instalatia de preparare a betoanelor actionata cu motoare electrice va fi prevazuta cu protectie conform prescriptiilor tehnice privind legarea la pamant a instalatiilor electrice. Instalatia electrica se va executa de tip etans, pentru a opri patrunderea prafului sau a umiditatii. Tabloul de comanda va fi montat astfel incat sa nu fie expus socurilor si vibratiilor. Orice interventie la instalatia electrica se va face numai de catre electricieni cu calificare si atestare corespunzatoare.

Cablurile de tractiune si dispozitivele aferente vor fi verificate in permanenta. Se va avea in vedere ca la cursa maxima de desfasurare a cablului sa mai ramana infasurat pe toba cel putin trei spire de cablu.

Inainte de punerea in functiune a dozatoarelor gravimetrice din componenta instalatiei de preparare a betoanelor se va verifica legarea la pamant a acestora, starea cablului de alimentare cu energie electrica si existenta aparatoarelor de protectie la partile in miscare.

In cazul utilizarii betonierelor mobile, acestea trebuie bine fixate pe locurile de lucru, blocate sau prinse intre saboti fixati cu buloane.

La centralele de betoane ce functioneaza in regim semiautomat sau automat, in cazul unor defectiuni mecanice sau electrice, procesul tehnologic se va finaliza in sistem de comanda manuala.

Se interzice folosirea improvizatiilor la oricare din elementele componente ale instalatiei de preparare a betoanelor.

In cazul utilizarii de aditivi la prepararea betoanelor, se vor lua masuri corespunzatoare de securitate si sanatate in munca, in functie de substantele chimice din care sunt alcatuiti aditivii si de instructiunile transmise de producatorul aditivului.

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
sanatatesecuritatebetoane

Data aparitiei: 29 August 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Reguli de securitate si sanatate in munca la turnarea betoanelor Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]