Ce spune legea despre concediul medical? Care sunt cele mai noi modificari si ce trebuie sa stii despre codurile medicale?

concediu medicalconcediu
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Concediile medicale sunt reglementate prin Ordonanta de Urgenta 158/2005, aflata in vigoare de la 1 ianuarie 2006. La finalul lui 2017 si, din nou, la inceputul lui 2018, au fost insa introduse modificari importante referitoare la stagiul minim de cotizare, bazele de calcul pentru contributiile sociale si asigurarea facultativa pentru concedii si indemnizatii de concediu medical.


Prin Ordonanta de urgenta 99/2017, s-a stabilit un stagiu minim de cotizare, majorat de la 22 de zile, cat era anterior, pentru acordarea dreptului la concediul medical de sase luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical. De asemenea, dreptul la concediul medical depinde de plata contributiei asiguratorii de munca.

Tot in 2017, s-au modificat si prevederile Codului fiscal, baza de calcul pentru contributia de asigurari sociale reprezentand acum 25% din indemnizatiile de concediu medical.

A fost reglementat si modul in care se calculeaza indemnizatiile de concediu medical in cazul lucrului in ture. In sfarsit, o alta modificare importanta tine de asigurarea facultativa pentru concedii si indemnizatii de concediu medical, pentru care este necesar sa se incheie un contract de asigurare pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate. In acest caz, contributia achitata lunar este de 1% din venitul lunar inscris in contractul de asigurare.

In 2018 (Ordonanta de urgenta nr. 8/2018), au fost introduse noi modificari.  Astfel, pentru concediile medicale acordate de la 1 iulie 2018, stagiul solicitat de medic si de platitorul indemnizatiilor este de È™ase luni anterioare.

Tot de la 1 iulie 2018, contributia de asigurari sociale este de 25%, aceasta fiind retinuta din indemnizatia de asigurari sociale de sanatate.

Ce se intampla cu concediul medical „in continuare“?

Concediul medical poate fi prelungit, insa este obligatoriu ca pe certificatul medical “in continuare” sa fie inscris acelasi cod de diagnostic. De multe ori, concediile medicale consecutive nu au acelasi cod de indemnizatie.

Afla din articolul urmator care sunt aceste coduri medicale, in functie de diagnostic, si care este procentul care se aplica pentru calcularea indemnizatiei in cazul fiecarei afectiuni.

Sursa foto: Shutterstock.com

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediu medicalconcediu

Data aparitiei: 01 Aprilie 2019
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Ce spune legea despre concediul medical? Care sunt cele mai noi modificari si ce trebuie sa stii despre codurile medicale? Nota: 5 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]