Activitatea de teren pentru al cincilea sondaj european privind conditiile de munca s-a desfasurat in perioada ianuarie-iunie 2010. Chestionarul a vizat formele de munca nesigure, stilurile de conducere si participarea lucratorilor, precum si contextul general al locului de munca, timpul de lucru, organizarea muncii, salariul, riscurile pentru sanatate asociate cu locul de munca, factorii cognitivi si psihosociali, echilibrul dintre viata profesionala si cea privata si accesul la formare. Au fost incluse mai multe intrebari pentru a surprinde impactul crizei economice asupra conditiilor de munca.
Al cincilea sondaj european privind conditiile de munca UE-Eurofound 2010 - primele rezultate
Primele rezultate:
Tiparul ocuparii fortei de munca este in continua schimbare la nivelul intregii Europe, cu o trecere constanta de la agricultura si productie la servicii si o discriminare persistenta intre femei si barbati la diferite locuri de munca si in diferite ocupatii. Intensitatea muncii ramane la un nivel ridicat, existand insa o crestere limitata sau chiar absenta a provocarilor intelectuale prezentate de activitatea desfasurata; lucratorii se bucura, in esenta, de aceleasi niveluri de autonomie ca si in urma cu un deceniu, dar munca monotona pare sa fie oarecum mai des intalnita.
Lucratorii europeni raman la fel de expusi pericolelor fizice ca si in urma cu 20 de ani, reflectand faptul ca multe locuri de munca ale europenilor implica in continuare efort fizic.
De exemplu, 33% din lucratori transporta sarcini grele cel putin un sfert din timpul de lucru, in timp ce 23% sunt expusi vibratiilor – cifre neschimbate din 2000. De asemenea, pericolele fizice nu sunt limitate la lucratorii manuali: aproape jumatate din totalul lucratorilor (46%) isi desfasoara activitatea in pozitii obositoare sau dureroase cel putin un sfert din timp. Mai mult, miscarile repetitive ale mainilor sau bratelor sunt o caracteristica a muncii mai multor europeni decat in urma cu 10 ani.
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Diurna legala in Romania si in strainatate
In consecinta, exista un numar substantial de lucratori europeni care nu sunt increzatori ca vor putea ramane la actualul loc de munca pana la varsta de 60 de ani.