Noi drepturi si reguli de INFORMARE a lucratorilor cu privire la conditiile de munca. UE doreste cresterea transparentei si predictibilitatii

Mara Dobrin
Mara Dobrin
08 Februarie 2019
08 Februarie 2019
Mara Dobrin
Mara Dobrin
conditii de munca ueconditii de munca lucratoritransparenta locul de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vesti bune pentru lucratorii europeni, in contextul in care Uniunea Europeana (UE) face eforturi considerabile pentru a proteja si sustine drepturile salariatilor.

Presedintia Romaniei la Consiliul UE si Parlamentul European au ajuns la un acord provizoriu privind directiva care vizeaza cresterea transparentei si predictibilitatii conditiilor de munca in UE.

Documentul isi propune sa raspunda provocarilor pietei muncii in contextul evolutiilor demografice, digitalizarii si al aparitiei unor noi forme de angajare.


S-a schimbat legislatia privind tichetele acordate angajatilor!

Conform Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, intrata in vigoare la data de 01 ianuarie 2019, toate tichetele (tichete de masa, tichete cadou, tichete de cresa si vouchere de vacanta, tichete culturale) sunt reglementate intr-un singur act normativ privind acordarea biletelor de valoare.

Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 au fost aprobate prin H.G. nr. 4 - 2019 publicata in Monitorul Oficial la data de 09 ianuarie 2019, citeste mai multe despre modificarile din 2019 aici >>>

In acelasi timp, acesta introduce noi drepturi minime si reguli de informare a lucratorilor cu privire la conditiile de munca.

"Noile forme de munca ofera oportunitati, dar creeaza si incertitudini in ceea ce priveste drepturile lucratorilor si protectia lor sociala. Directiva va introduce un set de drepturi minime menite sa sporeasca securitatea si predictibilitatea relatiilor dintre angajati si angajatori", a declarat Marius Budai, ministrul Muncii si Justitiei Sociale din Romania.

Viitoarea directiva prevede ca angajatorii sa informeze lucratorii asupra aspectelor esentiale ale relatiei de munca, cum ar fi:

- identitatea partilor implicate in raportul de munca;

- locul de munca, precum si natura muncii;

- valoarea salariului de baza si a altor drepturi;

- durata standard a zilei sau saptamanii de lucru, atunci cand acestea pot fi    

In plus, acordul provizoriu stabileste o serie de drepturi minime suplimentare pentru lucratori:

- posibilitatea de a lucra, in paralel, la un alt angajator;

- limitarea perioadei de proba la maximum 6 luni; o perioada de proba mai mare este permisa numai in cazul in care aceasta este in interesul lucratorului sau este justificata de natura muncii;

- posibilitatea de a solicita, dupa cel putin sase luni de vechime la acelasi angajator, un loc de munca cu conditii mai previzibile si mai sigure;

- dreptul de a beneficia de formare gratuita, atunci cand acest lucru este prevazut in legislatia UE sau in cea nationala.

Informatii suplimentare:

Propunerea pentru o mai mare transparenta si predictibilitate la locul de munca a fost lansata de Comisia Europeana in decembrie 2017. In iunie 2018, Consiliului Uniunii Europene si-a prezentat punctul de vedere care a stat la baza negocierilor cu Parlamentul European.

Dupa aprobarea acordului provizoriu de catre Comitetul Reprezentantilor Permanenti al Consiliului, urmeaza votul oficial, atat in ​​Consiliu, cat si in Parlamentul European.  



Sursa: Guvernul Romaniei


            

NOUTATI din Legislatia muncii

Doriti sa angajati lucratori straini?


Descoperiti principalele probleme pe care le veti intampina si aflati solutiile pentru acestea!

Aflati informatii complete participand in data de 23 septembrie la webinarul Noutati privind munca desfasurata de cetatenii straini in Romania

Lector: dr. Radu Stefan Patru

Important!
In calitate de participant, aveti dreptul de a adresa 1 intrebare pana la data de 16 septembrie, pe adresa mru@rs.ro, urmand sa primiti raspunsul chiar in cadrul webinarului!

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]