Sunt pensionat, anticipat partial, cu o pensie foarte mica, ce forma de activitate pot presta pentru a fi platita, ce forma de contract pot incheia, pana la varsta standard, fara repercusiuni legale?

17 Mai 2007
17 Mai 2007
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Raspuns:

Pentru a putea beneficia de pensie anticipata, respectiv de pensie anticipata partiala, persoana asigurata trebuie sa prezinte casei teritoriale de pensii in a carei raza domiciliaza, o adeverinta din care sa rezulte data incetarii calitatii de asigurat in sistemul public de pensii. Obligatia prezentarii acestei adeverinte rezulta din dispozitiile Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 19/2000..Totodata, Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale prevede in mod expres faptul ca drepturile aferente pensiei anticipate, respectiv pensiei anticipate partiala, nu pot fi puse in plata inainte de data incetarii calitatii de asigurat a solicitantului.Cu alte cuvinte, solicitantul acestor tipuri de pensii va trebui sa denunte contractul individual de munca ori raportul de serviciu in vederea punerii in plata a drepturilor aferente pensionarii.

Spre deosebire de pensionarii pentru limita de varsta, beneficiarii pensiei anticipate, respectiv anticipate partiala nici nu isi pot continua activitatea profesionala si nici nu se pot reangaja ulterior. Aceasta interdictie rezulta din dispozitiile Legii nr. 19/2000, care enumera in mod expres si limitativ toate categoriile de beneficiari ai unor pensii care pot cumula respectivele pensii cu venituri din activitati profesionale:

a) copiii orfani de ambii parinti, beneficiari ai pensiei de urmas, pe toata perioada scolarizarii;
b) nevazatorii;
c) pensionarii pentru limita de varsta;
d) pensionarii de invaliditate de gradul III;
e) beneficiarii pensiei de urmas, daca veniturile brute lunare realizate din activitati profesionale nu depasesc o patrime din salariul mediu brut lunar pe economie.

Ce se intampla daca beneficiarul unei pensii anticipate ori anticipate partiala, doreste totusi reluarea activitatii profesionale ?
in acest caz, pensionarul va trebui sa solicite casei de pensii de la domiciliul sau suspendarea pensiei. Aceasta suspendare va opera deci numai la cerere, incepand cu luna urmatoare celei in care realizeaza venituri care genereaza obligatia de plata a CAS.


Nerespectarea acestei obligatii de catre pensionar va fi sanctionata contraventional, acesta avand totodata obligatia de a restitui casei de pensii sumele incasate in mod necuvenit.
Asadar, veti putea opta pentru orice tipuri de raporturi juridice care nu genereaza obligatia de a se retine si vira CAS, adica sa nu va aflati intr-unul dintre cazurile prevazute de art. 5 din Legea nr. 19/2000, modificata si completata.
Eventuale solutii ar putea consta in incheierea unor contracte in baza codului civil, sau contracte privind exploatarea unor drepturi de proprietate intelectuala.



 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]