Pensionarii sistemului public de pensii, indiferent de categoria de pensie de care beneficiaza, pot cumuli pensia cu venituri realizate din activitati independente si din drepturi de proprietate intelectuala, astfel cum sunt reglementate de Codul fiscal, indiferent de nivelul acestora.
1.Pensionarii pentru limita de varsta
si
2. Copiii, pensionari de urmas (cu varsta pana la 16 ani, respectiv 26 de ani - daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii), pot cumula pensia cu venituri obtinute:
- din ACTIVITATI DEPENDENTE, asa cum sunt reglementate de Codul fiscal, indiferent de nivelul acestora.
- din ACTIVITATI INDEPENDENTE, astfel cum sunt reglementate de Codul fiscal, indiferent de nivelul acestora.
1. Pensionarii de invaliditate incadrati in gradul I sau II de invaliditate, precum si pensionarii de urmas incadrati in gradul I sau II de invaliditate;
2. Pensionarii beneficiari ai unei pensii anticipate sau ai unei pensii anticipate partiale,
si
3. Sotul supravietuitor, incadrat in gradul I si II de invaliditate, beneficiar al unei pensii de urmas,
pot cumula pensia cu venituri obtinute din activitati INDEPENDENTE, astfel cum sunt reglementate de Codul fiscal, precum si din activitati DEPENDENTE, indiferent de nivelul acestora, CU EXCEPTIA:
- veniturilor obtinute in baza unui contract individual de munca;
- veniturilor obtinute in baza unui raport de serviciu (functionar public);
- veniturilor obtinute de persoane care desfasoara activitati in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate in conditiile Legii nr. 263/2010 cu cele ale persoanelor prevazute la art. I din lege.
1. Pensia de invaliditate gradul III de invaliditate;
2. Pensia de urmas a copilului incadrat in gradul III de invaliditate,
Pot cumula pensia cu venituri obtinute din activitati independente astfel cum sunt reglementate de Codul fiscal, precum si din activitati DEPENDENTE (daca nu se depaseste jumatate din programul normal de lucru al locului de munca) obtinute :
- in baza unui contract individual de munca;
- in baza unui raport de serviciu (functionar public);
- de persoane care desfasoara activitati in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si de membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate in conditiile Legii nr. 263/2010 cu cele ale persoanelor prevazute la art. I din lege.
Sotul supravietuitor, beneficiar al unei pensii de urmas, cu exceptia celui incadrat in gradul I si II de invaliditate
POATE cumula pensia cu venituri obtinute din activitati INDEPENDENTE, astfel cum sunt reglementate de Codul fiscal, indiferent de nivelul acestora, precum si din activitati DEPENDENTE (daca acestea nu depasesc 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat):
- in baza unui contract individual de munca;
- in baza unui raport de serviciu (functionar public);
- ca urmare a desfasurarii unei activitati in functii elective sau care este numit in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si in calitate de membru cooperator dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate in conditiile Legii nr. 263/2010 cu cele ale persoanelor prevazute la art. I din lege.
Consilierii locali/judeteni pot cumula veniturile obtinute din aceasta calitate cu orice categorie de pensie.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<