Intrebare:
In situatia in care un salariat isi incepe activitatea in luna februarie si beneficiaza conform contractului individual de munca de 20 de zile de concediu de odihna anual, dupa cât timp are dreptul sa beneficieze de acest concediu de odihna. Va rugam sa ne specificati legea in care este mentionat expres acest lucru.
Raspuns:
Nu exista o prevedere expresa in nici un act normativ in vigoare, care sa oblige salariatul la prestarea activitatii o anumita perioada de timp, dupa care sa beneficieze de dreptul la acordarea concediului de odihna stabilit prin contractul individual de munca.
In aceste conditii, daca nu exista o programare a concediilor de odihna in cadrul unitatii, salariatul poate solicita acordarea concediului de odihna oricând dupa semnarea contractului individual de munca, cererea sa fiind supusa aprobarii conducerii unitatii.
Puteti stabili de comun acord data ori perioada in care angajatul urmeaza a efectua concediul de odihna intr-un an calendaristic, pe calea programarii colective ori individuale a concediilor de odihna, care se poate face in cazul persoanelor nou incadrate, imediat dupa semnarea contractului de munca.
Angajatul va avea in acest caz obligatia de a respecta programarea, având in vedere dispozitiile art. 144 din Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, cu exceptia situatiilor in care, existenta unor motive obiective, impiedica efectuarea concediului in perioada stabilita.
Portal Codul Muncii
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Daca ati efectuat programarea concediilor, iar angajatul si-a dat acordul in acest sens, acesta va avea obligatia de a solicita acordarea concediului de odihna cu cel putin 60 de zile anteroare efectuarii acestuia (art. 143 alin. (4) din Codul muncii).