Persoanele platite pe drepturi de autor sau PFA trebuie sa depuna declaratiile cu contributiile sociale nou introduse pentru aceste venituri pan ape 25 august. Pana in prezent, insa, doar formularul pentru asigurarile de somaj a fost publicat in Monitorul Oficial. Celelalte doua, pentru asigurari la pensii si la sanatate, nu au fost publicate inca. Si desi contribuabilii bat la usile institutiilor publice responsabile, pentru explicatii, toata lumea ridica din umeri si asteapta noile reglementari de la Bucuresti.
Potrivit ordinului, publicat in Monitorul Oficial, baza de calcul a contributiei individuale la bugetul asigurarilor pentru somaj se va determina prin insumarea veniturilor nete realizate, dar nu mai mult de echivalentul a de cinci ori valoarea salariului mediu brut pe economie.
CAS, CASS, concedii medicale, somaj, pensii... acum aveti toate raspunsurile la indemana! Detalii aici >>>
Totodata, cuantumul sumei reprezentand contributia individuala la bugetul asigurarilor pentru somaj datorata se va determina prin aplicarea cotei contributiei individuale la bugetul asigurarilor pentru somaj asupra bazei de calcul a contributiei individuale la bugetul asigurarilor pentru somaj.
Potrivit modificarilor aduse la Codul Fiscal, pentru orice venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, se datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale, asigurari sociale de sanatate si asigurari de somaj, in cuantum de 16,5%, incepand cu 1 iulie.
Astfel, pentru drepturi de autor se vor plati 10,5% contributii sociale, 0,5% somaj si 5,5% contributii pentru sanatate.
Diurna legala in Romania si in strainatate
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
In cazul PFA-urilor, se face distinctia intre cele care desfasoara o activitate cu caracter dependent si cele cu activitate independenta.
Pentru cele cu activitate dependenta, contributiile se vor plati ca in cazul unui salariu. Daca PFA-ul are o activitate cu character independent, se va plati impozit de 16% si contributii sociale de 16,5%.
Potrivit Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, pe 25 august este termenul limita si pentru depunerea urmatoarelor documente:
- declaratia privind veniturile sub forma de salarii din strainatate obtinute de catre persoane fizice care desfasoara activitate in Romania si de catre persoanele fizice romane angajate ale misiunilor diplomatice si posturilor consulare acreditate in Romania (Formular 224)
- situatia centralizatoare privind achizitiile si livrarile intracomunitare de produse accizabile de catre destinatarii inregistrati si reprezentantii fiscali pentru achizitiile si livrarile intracomunitare de produse accizabile.
- declaratia privind accizele (Formular 103) de catre orice platitor de accize armonizate si alte produse accizabile
CAS, CASS, concedii medicale , somaj, pensii... acum aveti toate raspunsurile la indemana! Detalii aici >>>
- decontul de taxa pe valoarea adaugata (Formular 300) de catre persoanele impozabile inregistrate ca platitori de TVA
- decontul special de taxa pe valoarea adaugata (Formular 301) de catre persoanele impozabile care efectueaza numai livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care taxa nu este deductibila
- declaratia privind obligatiile de plata la bugetul de stat (Formular 100) privind calcularea si virarea impozitului pe venitul persoanelor fizice pentru luna precedenta de catre contribuabilii persoane juridice sau fizice care retin la sursa impozitul pe venit.
Sursa: In cont