Riscurile expunerii la azbest. Protejarea angajatilor

azbestechipamenteevaluarea riscurilor
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inhalarea particulelor fine de azbest produce inflamarea cronica a plamanilor si conduce la aparitia azbestozei si chiar a celulelor mutagene ale cancerului. Studiile arata ca intervalul dintre expunerea la azbest si primele semne de boala poate ajunge pana la 25-30 de ani de la incetarea expunerii. Prin urmare, desi azbestul are o perioada de actiune patologica destul de lunga, efectele sale nefaste sunt sigure!

Ce este azbestul?

Mineral fibros cu rezistenta foarte buna la temperaturi ridicate si cu durabilitate mare.
Datorita acestor proprietati, este utilizat in domenii foarte diverse, precum:
- constructiile (pentru izolarea termica si electrica a cladirilor, produse de azbociment);
- mineritul;
- industria producatoare de nave maritime;
- sau chiar in fabricatia echipamentelor individuale de protectie ignifuge.

Care sunt riscurile expunerii la azbest?
Inhalarea fibrelor de azbest are efecte dintre cele mai grave asupra sanatatii, incluzand azbestoza, cancerul pulmonar, mezoteliomul si cancerul gastrointestinal.

Din acest motiv, in tarile Uniunii Europene a fost interzisa utilizarea azbestului in constructii si se deruleaza programe de indepartare a acestuia din cladirile mai vechi.

Pericol

Toti lucratorii din constructii sau care se ocupa cu intretinerea, repararea sau demolarea cladirilor sunt potential expusi riscului de expunere la azbest din cauza prezentei acestuia in foarte multe elemente de constructie: pereti, dale de pardoseala sau de plafon, usi, pardoseli acoperite cu linoleum, acoperisuri, tubulatura de ventilatie, instalatii electrice, sisteme de incalzire etc.
---

Ca angajator, aveti in principal urmatoarele obligatii:
1) Sa asigurati efectuarea evaluarii si monitorizarii riscurilor de expunere la azbest, activitati prin care se determina:
- varietatea mineralogica de azbest, dimensiunile fibrelor si
- gradul de expunere a lucratorilor la pulberea de azbest sau de materiale cu continut de azbest.

2) Daca exista susceptibilitatea ca lucratorii dvs. sa fie expusi la azbest, inainte de inceperea lucrarilor, trebuie sa transmiteti o notificare inspectoratului teritorial de munca in raza caruia va desfasurati activitatea.

3) Pentru orice activitate in care lucratorii dvs. sunt expusi sau exista doar susceptibilitatea de a fi expusi la azbest, trebuie sa reduceti aceasta expunere la minimum si sub valoarea limita prevazuta de lege.

4) Trebuie sa asigurati efectuarea cu regularitate a masuratorilor concentratiei de fibre de azbest in aer la locul de munca.

5) Daca expunerea la azbest nu poate fi redusa prin alte mijloace, trebuie sa asigurati lucratorilor echipamente individuale de protectie respiratorie.

6) In cazul lucrarilor de demolare ori de indepartare a materialelor cu continut de azbest din cladiri, structuri, aparate, instalatii si vapoare, trebuie sa stabiliti un plan cu modul de administrare a acestora.

7) Sa asigurati o instruire adecvata pentru toti lucratorii care sunt sau pot fi expusi la azbest.

8) Sa asigurati evaluarea starii de sanatate pentru fiecare lucrator inaintea expunerii la azbest.

Pericol

Riscul aparitiei cancerului pulmonar din cauza inhalarii fibrelor de azbest este mult mai mare in cazul fumatorilor. In comparatie cu un nefumator care nu a fost expus la azbest, acest risc este chiar de 50 de ori mai mare!
---

Ce masuri trebuie sa luati pentru a reduce expunerea lucratorilor dvs. la azbest?

Sa reduceti la minimul posibil numarul lucratorilor expusi la azbest.
Sa concepeti procesele de munca astfel incat sa nu produca pulbere de azbest sau, daca acest lucru nu este posibil, sa nu se produca degajare de pulbere de azbest in aer.
Sa asigurati intretinerea si curatarea regulata a constructiilor si a echipamentelor folosite in tratarea azbestului.
Sa depozitati si sa transportati azbestul sau materialele care contin si pot degaja azbest in ambalaje etanse adecvate.
Sa colectati si sa indepartati deseurile cu continut de azbest de la locul de munca in cel mai scurt timp posibil, in ambalaje etanse adecvate si prevazute cu etichete care sa indice ca acestea contin azbest.

Cadrul legal

Masurile pentru protejarea sanatatii si securitatii lucratorilor fata de riscurile care decurg sau este posibil sa decurga din expunerea la azbest in timpul desfasurarii muncii, inclusiv prevenirea acestor riscuri sunt stabilite prin H.G. nr. 1.875/2005, cu modificarile si completarile ulterioare.


NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
azbestechipamenteevaluarea riscurilor

Data aparitiei: 03 Noiembrie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Riscurile expunerii la azbest. Protejarea angajatilor Nota: 4.25 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Detasare salariat. Statul in care se platesc contributiile socialeIntrebare: In cazul in care avem un salariat detasat in UE de 5 ani de zile cu reinnoire detasare la 6 luni, unde trebuie sa ii fie declarate taxele, in Romania sau in tara unde isi desfasoara activitatea, tinand cont de Articolul 12 Reguli speciale in care se mentioneaza: (1) Persoana care desfasoara o activitate salariata intr-un stat membru, pentru un angajator care isi desfasoara in mod obisnuit activitatile in acest stat membru, si care este detasata de angajatorul respectiv in alt stat membru pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Certificat medical cod 08. CASS ianuarie - aprilieIntrebare: OUG 34/2024 care intra in vigoare incepand cu data de 12 aprilie prevede eliminarea CASS CM 08 Intrebarea mea este: Daca am o salariata care a beneficiat de CM 08 din data 27.12 2023 (CM initial dec 2023) pana la data de 30.04.2024 (perioada de acordare inceteaza dupa data de 12.04.2024), conform Oug 32 trebuie sa ii fac recalculul indemnizatiei nete (sa nu mai retin CASS) pentru perioada ian-martie? Pentru luna aprilie nu retin CASS.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]