Pana la sfarsitul anului in curs, guvernul britanic va lua o hotarare in ceea ce priveste mentinerea de restrictii pe piata muncii pentru cetatenii romani. Aceasta decizie va fi luata in baza unui raport care va fi publicat in luna noiembrie de catre mai multi experti independenti.
Expertii fac parte dintr-un comitet de consiliere pe probleme de imigratie si au contactat deja ambasadele Romaniei si Bulgariei, in vederea obtinerii unor informatii care sa ii ajute sa evalueze impactul potential al ridicarii restrictiilor pe piata muncii.
Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Martin Harris, a declarat: "Noi luam o decizie pe baza analizei unor experti independenti. Exista un comitet in Marea Britanie, Comitetul de consiliere pe probleme de imigratie, format din specialisti in piata muncii, iar Guvernul britanic le cere acestora un punct de vedere in primul rand cu privire la impactul potential al ridicarii restrictiilor. Ma astept ca raportul comitetului sa fie publicat chiar in aceasta luna, pentru ca Guvernul britanic sa ia o decizie pana la finalul acestui an".
Saptamana trecuta, Parlamentul European a adoptat o rezolutie prin care se arata ca toate statele UE trebuie sa permita accesul bulgarilor si romanilor pe piata fortei de munca pana la sfarsitul lui 2011, inaintea termenului-limita din 2013. Nu se stie insa in ce masura Marea Britanie va tine cont de aceasta recomandare facuta de Parlamentul European, mai ales ca ambasadorul Harris a declarat ca decizia va fi una care va apartine exclusib guvernului britanic, iar elementul hotarator va consta in raportul prezentat de specialistii in piata muncii.
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
250 Modele Fise de Post
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
40 Modele de Regulament Intern
In aceasta perioada, mai multe cereri au fost facute de catre deputatii europeni pentru ca statele membre sa isi revizuiasca regulile privitoare la perioadele de tranzitie inainte de a lasa liber accesul pe piata muncii si solicita, de asemenea, ca tarile care inca impun restrictii cetatenilor romani si bulgari sa le elimine pana la sfarsitul anului in curs.
Controversele cu privire la aceste restrictii apar ca urmare a faptului ca acestea pot afecta valorile si drepturile fundamentale incluse in tratatele UE, precum libera circulatie, non-discriminarea, solidaritatea si egalitatea in drepturi.
Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, a declarat ca spera ca recomandarea facuta de Parlamentul European sa fie urmata de guvernele tarilor in care exista inca astfel de restrictii si sa considere ca nu exista justificare pentru mentinerea acestor masuri. In continuare, 11 state membre UE impun restrictii pe piata muncii pentru romani, printre acestea numarandu-se si Marea Britanie, Austria, Belgia, Franta, Luxemburg, Malta, Olanda sau Spania.